Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд ЗМІ. «Право ТВ» про наукову спадщину першого Голову Конституційного Суду України Леоніда Юзькова

02 лютого 2018, 19:21

28 січня 2018 року мало виповнитися 80 років першому Голові Конституційного Суду України Леоніду Петровичу Юзькову. Фактично саме він стояв біля витоків українського конституційного судочинства.
В якості голови робочої групи Леонід Юзьков брав участь в підготовці першого офіційного проекту Конституції України 1992 року, який закладав основи переходу до демократичного конституційного ладу. На жаль, цей проект був відхилений парламентом, оскільки тодішні політичні сили об'єдналися проти нього.
Нинішня судова реформа, новий Закон «Про Конституційний Суд» декларують перехід від принципу законності до принципу верховенства права.
Однак без усвідомлення, що таке верховенство права, як і без вивчення нашої історичної і наукової спадщини, в тому числі, ідей і напрацювань Леоніда Юзькова, кардинальні зміни неможливі.
Часто наша судова система стає заручником політики. На жаль, так було і за часів початку роботи Конституційного Суду України, коли Леонід Юзьков був призначений його головою.
З точки зору подальшої роботи КСУ і боротьби з негативними явищами, його досвід є вкрай показовим і обов'язковим до вивчення.
«Право ТВ» підготувало сюжет в пам'ять Леоніда Петровича, в якому також торкнулося і майбутнього судової системи України.

Фото: джерело