Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Судова реформа — місія можлива: огляд позитивних зрушень 2023 року

22 січня 2024, 09:58

Україна прагне стати членом Європейського Союзу вже досить довго, і 2023-й став роком здійснення найбільш дієвих євроінтеграційних кроків. Навіть попри агресивну війну, нова фаза якої була розпочата рф у лютому 2022 року, Україна змогла виконати «кандидатський мінімум» для наближення амбітної цілі. 8 листопада 2023 року Єврокомісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою. Відповідне рішення було ухвалено лідерами країн – членів ЄС 14 грудня, напередодні професійного свята українських суддів. Нагадаємо, що серед першочергових завдань, виконання яких уможливило це позитивне рішення, Україна мала відновити роботу двох ключових для судової влади органів: Вищої ради правосуддя, робота якої була заблокована через відставку в лютому 2022 року відразу десятьох її членів, та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка не провадила діяльність із 2019 року, через що судова система фактично втратила можливість для оновлення, а список суддів, які досягли граничного віку для перебування на посаді, тільки зростав.

Розблокування ВРП

Дієві зміни відбулися ще на початку цього року, 19 січня. Вища рада правосуддя провела своє перше засідання у новому складі, а на спеціальному засіданні 23 січня 2023 року новим головою ВРП одноголосно обрано Григорія Усика. Варто зазначити, що добір нового складу цього органу суддівського врядування вперше здійснювався за участю міжнародних експертів у складі Етичної ради, яка перевіряє на доброчесність усіх кандидатів у ВРП.

З-поміж великої кількості завдань, як-от звільнення суддів у відставку, відрядження суддів до інших судів (на час відсутності ВККС), відновлення розгляду дисциплінарних скарг, відсторонення суддів від здійснення правосуддя тощо, першочерговим для ВРП стало завдання з призначення нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, формування якої теж проходило за новими правилами, й зокрема, за участі міжнародних експертів, які працювали у складі відповідної конкурсної комісії. У червні 2023 року ВРП призначила новий склад ВККС.

Не менш важливим кроком стало розблокування у вересні 2023 року дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя, адже накопичення дисциплінарних скарг сягнули понад 13 тисяч, постійно збільшуючись через надходження нових скарг. Можливості розпочати розгляд дисциплінарних скарг було досягнуто завдяки внесенню законодавчих змін, за якими на членів ВРП тимчасово покладено повноваження функцій дисциплінарних інспекторів до формування передбаченої законодавством служби дисциплінарних інспекторів. Це й дало змогу з 1 листопада 2023 року розпочати авторозподіл дисциплінарних скарг між членами ВРП, а з 22 листопада 2023 року — розгляд дисциплінарних скарг утвореними дисциплінарними палатами.

Як прозвітував секретаріат ВРП 6 грудня ц.р., трохи більш ніж за місяць було розподілено 14 454 скарги щодо дисциплінарного проступку судді. Із них 13 443 – це старі справи, дисциплінарне провадження в яких не завершено попереднім складом ВРП, та скарги, що надійшли з 5 серпня 2021 року до 31 жовтня 2023 року, а також 1 011 справ, що надійшли з 1 листопада 2023 року, тобто з початку авторозподілу справ.

Окрім того, в грудні ц.р. зрушила з місця і процедура формування Служби дисциплінарних інспекторів ВРП. Так, на засіданні 7 грудня ц.р. ВРП прийняла рішення про утворення конкурсної комісії для проведення відповідного конкурсу, до складу якої також увійшли представники міжнародних та іноземних організацій. А 19 грудня 2023 року ВРП оголосила конкурс на зайняття посад керівника служби, його заступника і власне дисциплінарних інспекторів ВРП. Приймання необхідних документів на ці посади здійснюватиметься з 10 січня 2024 року до 31 січня 2024 року.

Робота з кадрами

Також варто зауважити, що, за даними Вищої ради правосуддя, за період із січня до листопада 2023 року вказаний орган ухвалив рішення про звільнення 303 суддів із різних підстав. Проте за останні роки не було прийнято жодного рішення щодо поповнення суддівського корпусу. Зокрема, і над виправленням цієї ситуації сьогодні активно працює ВККС.

Як вже зазначалося, в червні 2023 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України відновила свою роботу в новому складі. Уже в вересні ц.р. ВККС ухвалила рішення, спрямовані на подолання кадрового голоду в судовій системі. Так, 14 вересня за рішенням ВККС був скасований оголошений попереднім складом Комісії ще в серпні 2019 року конкурс на зайняття 346 посад суддів апеляційних судів. А 15 вересня ц.р. ВККС оголосила про одночасне проведення конкурсів у місцеві та апеляційні суди. Що стосується перших, то конкурс було оголошено на 560 вакантних суддівських посад, із них: 500 посад суддів у загальних судах та по 30 посад у господарських та адміністративних судах. Серед особливостей проведення конкурсу члени ВККС назвали те, що він побудований у такий спосіб, яким унеможливлено маніпуляції. Оскільки не члени Комісії та не секретаріат обирають посаду в тому чи іншому суді, а самі кандидати за результатами рейтингу. Тобто перший за рейтингом обирає першим з усіх посад. На сьогодні ВККС уже затвердила відповідні рейтинги кандидатів для судів різних юрисдикцій.

Особливої уваги заслуговує оголошений ВККС конкурс на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, адже він буде проведений вперше за десять років. У конкурсі до апеляцій, окрім суддів, можуть брати участь адвокати та науковці. Приймання документів від кандидатів стартувало 15 грудня ц.р. Спочатку конкурс був оголошений на 532 посади, але 14 грудня ц.р. ВККС внесла зміни в своє рішення та оголосила конкурс на 550 вакантних посад.

На брифінгу, присвяченому фактичному старту конкурсу, секретар другої палати ВККС Сергій Чумак зауважив, що на день оголошення конкурсу в апеляційних судах із 1350 посад 700 є вакантними. Так, за три місяці після оголошення відповідного конкурсу звільнилися 15 суддів апеляційних судів. Така ситуація може призвести найближчим часом до зупинки роботи апеляційних судів, юрисдикція яких охоплює цілу область.

У ВККС підкреслюють, що всі співбесіди з кандидатами та складання іспитів будуть транслюватися онлайн, що забезпечить прозорість конкурсу та надасть змогу громадськості контролювати перебіг конкурсного відбору, а саме оцінювання буде проводитися за чіткими критеріями.

Як зазначила член ВККС Людмила Волкова, наразі розроблена досить докладна анкета кандидата на посаду судді, яка відображає всі складові частини професійного життя та досягнень правника. Вперше запроваджено подання документів онлайн та заповнення електронного варіанту анкети кандидата на посаду судді. Також триває робота з розробки понад 7 тисяч тестових завдань і великої кількості практичних завдань. Тестові завдання перевірятимуться автоматично без втручання людини.

Проте строки завершення цього конкурсу та розуміння того, коли відбудеться реальне поповнення новими кадрами апеляційних судів, досить розпливчасті. У ВККС є певні орієнтири, але що буде на практиці, покаже тільки час. «За таймінгом, який є в Комісії, восени наступного року ми плануємо розпочати співбесіди з кандидатами в апеляційні суди. Тому що навесні іспит, спецперевірка і приблизно восени ми виходимо на співбесіди» — так прокоментував ситуацію Сергій Чумак.

Також слід зауважити, що 23 листопада 2023 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила про проведення конкурсу на зайняття 25 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду (15 суддів ВАКС та 10 суддів Апеляційної палати ВАКС). Збільшення суддівського штату ВАКС серед іншого пов’язано з розширенням повноважень вказаного суду та переданням йому на розгляд нових категорій справ. І найімовірніше, саме цей конкурс буде пріоритетним з огляду на євроінтеграційні процеси.

Обережний оптимізм

Показники роботи судової системи вказують на її повернення на довоєнний рівень. Тож з огляду на запит суспільства суди потребують якісного і кількісного оновлення, впровадження у своїй роботі нових технологій з урахуванням законодавчих можливостей для адаптації судової системи.

З урахуванням динаміки позитивних зрушень у 2023 році, з великою вірогідністю можна прогнозувати, що у 2024 році вдасться запустити роботу Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, а Вища кваліфікаційна комісія суддів України завершить проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, яке відновилося в листопаді 2023 року, та завершить принаймні два оголошені конкурси — на зайняття вакантних посад у місцевих судах і ВАКС. Але надії, що апеляційні суди отримають поповнення наступного року, теж не відкидаємо.

АВТОР: Анатолій Гвоздецький

«Юридична практика»