Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Служба судових волонтерів: яку підтримку надає відвідувачам суду?

06 липня 2023, 13:30

Спільна публікація національної експертки Проєкту ЄС "Право-Justice" Євгенії Бондаренко та головного національного експерта компоненту Судова реформа Проєкту ЄС "Право-Justice" Володимира Чабана для "Юридичної Газети"

Стартувавши ще до війни як соціально важливий проєкт, ідея створення служб судових волонтерів набула нового значення. Адже вони, з одного боку, допомагають вирішити проблему відтоку кадрів та недостатнього фінансування судів, а з іншого – надавати належну підтримку відвідувачам суду, зокрема вразливим  потерпілим та свідкам воєнних злочинів.

В Україні розпочали створювати Служби волонтерів у судах, залучивши та розвинувши досвід міжнародних експертів з Литви. Ідея отримала позитивний відгук й унаслідок запрацювало більше ніж 300 судових волонтерів у 17 судах у різних регіонах України.

Ба більше, судове волонтерство уже закріплено у нормативних актах. Так, у червні 2021 року Президент підписав Указ про затвердження Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки. Вона, серед іншого, передбачає можливість створення волонтерської служби для надання інформаційної підтримки потерпілим та свідкам задля формування ставлення до суду як соціально відповідальної влади.

Ця ініціатива допомагає створити атмосферу клієнтоорієнтованого суду, забезпечити комфортне перебування відвідувачів у суді, а для вразливих груп населення – покращити їх доступ до правосуддя.

Яка роль волонтерів у суді?

Спектр послуг судових волонтерів може бути  досить широкий.

Так, волонтери допомагають знайти зали судових засідань, надають практичну інформацію, роз’яснюють права та обов’язки, допомагають в організації соціальних заходів, інформують про роботу суду.

Також волонтери розповідають про можливість отримання правової допомоги від держави, сприяють взаємодії між судом, партнерськими організаціями та системою Безоплатної правової допомоги (БПД), адже самі не можуть надавати юридичні консультації.

Саме тому робота волонтера не тільки допоможе відвідувачам, які звертаються з конкретними проблемами до суду, а й спростить роботу їх працівникам.

Навіщо це потрібно?

Наприклад, людина, яка отримала повідомлення про дату, місце і час судового засідання, зазвичай, все одно бажає переконатися в правильності інформації, вказаної у судовій повістці. Проте дуже часто інформація про необхідну їм залу судового засідання стає відомою лише після того, як громадянин особисто потрапляє до будівлі суду.

Труднощі, які виникають під час пошуку необхідного приміщення, можуть викликати роздратування та стурбованість.. Тому саме допомога у навігації по будівлі суду – важливе завданням для волонтера.

Також волонтер може бути залучений до надання безпосередньої практичної та емоційної підтримки потерпілим від злочинів. Наприклад, виступатиме для них у ролі інформованого провідника, який підтримуватиме їх під час кримінального провадження.

Якщо волонтер закріплений за інтегрованою рецепцією, то під час взаємодії з жертвами злочинів він забезпечуватиме первинну підтримку: надаватиме важливу інформацію під час першого візиту до суду, підбадьорюватиме  вразливих потерпілих та свідків, допоможе створити відчуття безпеки.

Часом до суду разом з батьками приходять діти, вони також є відвідувачами суду і потребують належної уваги. Коли дитина не є учасником судового процесу, судові волонтери можуть спілкуватися з ними у дитячому куточку, щоб зменшити стрес батькам та маленьким відвідувачам. Наприклад, волонтер може розповісти про суд у той час поки батьки будуть вирішувати справи у канцелярії або перебувати у залі судового засідання.

Досвід роботи Служб судових волонтерів в Україні

Кожен суд сам визначає, як організувати роботу Служби. Наприклад, у Вінницькому апеляційному суді волонтери – це студенти юридичного факультету місцевого університету. Вони перебувають у фоє та у залах засідань позмінно: одна група до обіду, інша – після. Загалом волонтери працють не більше 8-10 годин на місяць: інформують відвідувачів, супроводжують до зали засідання, у разі потреби перенаправляють до інших служб – БПД, соціальних працівників, психологів тощо.

Проєкт реалізується у межах меморандуму про співпрацю, укладеного між Вінницьким апеляційним судом, Вінницьким торговельно-економічним інститутом, та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Пізніше до меморандуму приєднався Вінницький міський суд Вінницької області.

В Інгулецькому районному суді міста Кривого Рогу Дніпропетровської області волонтери першими отримують запити відвідувачів та надають необхідну інформацію, Приходять волонтери до суду двічі на тиждень – саме в ті дні, коли слухаються справи.

Оскільки суд знаходиться в непристосованому для комфортного відправлення правосуддя приміщенні, то саме судові волонтери допомагають відвідувачам першими. Вони допомагають спрямувати потік людей та уникнути плутанини в приміщенні, інформують про необхідні бланки документів, залишаються з дітьми, пояснюють, як звернутися до Безоплатної правової допомоги тощо.

Отже, спілкуючись з відвідувачами першими, волонтери розвантажують працівників апарату суду, підвищуючи ефективність його роботи.

У Тернопільському міськрайонному суді волонтери інформують громадян про доступні послуги для підтримки потерпілих, надають типові форми для заповнення (наприклад, для написання заяви), розповідають про електронні сервіси для дистанційного судового провадження, а також про безоплатну правову допомогу,  допомагають знайти зали судових засідань.

Також судові волонтери надають вразливим особам інформацію про приміщення, наявні у будівлі суду (вбиральня для осіб з інвалідністю, місця для відпочинку тощо), піклуються про дітей. Це студенти, що пройшли підготовку згідно з меморандумом про співпрацю, укладеного між судом, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області та вищим навчальним закладом, у якому вони навчаються.

Як створити Службу волонтерів у суді?

Якщо суд бажає запустити такий проєкт у себе, то для початку має налагодити співпрацю з регіональними навчальними закладами та центрами БПД і в разі досягнення згоди усіх сторін – підписати відповідний меморандум.

Волонтерами можуть бути студенти (Вінницький апеляційний суд, Вінницький міський суд Вінницької області, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області  та ін.),  учні старших класів ліцею (Лозівський міськрайонний суд Харківської області), які пройшли спеціальний дистанційний курс та практичну підготовку.

Для судів розроблені спеціальні рекомендації щодо впровадження Служби волонтерів. Доступною є менторська підтримка від експертів Проєкту «Право-Justice», досвід колег з інших судів.

Видання "Юридична Газета"