Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Горе-батька позбавлено батьківських прав через свідоме і тривале нехтування своїми обов’язками

15 квітня 2020, 13:53

Придніпровським районним судом міста Черкаси 23 березня 2020 року позбавлено батьківських прав батька стосовно його малолітньої доньки через неможливість змінити його ставлення до неї. 

Так, судом встановлено, що з 2013 року батьки дівчинки припинили спільне проживання. З 2015 року відповідач був обтяжений аліментними зобов’язаннями щодо доньки, 2012 року народження. Проте, їх наявність ніяким чином не затьмарювала його життя, що підтверджується існуванням заборгованості в сумі 69 401.63 грн.

Починаючи з липня 2014 року батько фактично перестав цікавитися життям дитини, і як наслідок - вона його вже не пам’ятає та й він при випадковій зустрічі її не впізнав би.

Під час розгляду справи, встановлено факт системного невиконання другим з батьків обов’язку по вихованню дитини, відсутності намірів, бажання займатися вихованням та утриманням дівчинки. Також підтверджено відсутність даних, які б свідчили про те, що мати дитини чинить будь-які перешкоди у взаємному спілкуванні, по суті, найрідніших людей.

На основі повно і всебічно з’ясованих обставин, суд дійшов висновку  про можливість позбавлення батьківських прав такого горе-батька і таку санкцію застосовано виключно в інтересах дитини.

Варто зазначити, що в разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для  позбавлення батьківських прав, враховуючи інтереси дитини – суд може поновити особу в її батьківських правах (статті 169 СК України).

На даний час судове рішення не набрало законної сили.

З повним текстом судового рішення  можна ознайомитися на веб - сайті Єдиного державного реєстру судових рішень здійснивши пошук за номером 711/3665/19 .

 

За повідомленням прес-служби суду