Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Петарди сина стали попередженням для мами

31 січня 2020, 10:27

Стаття 184 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей у вигляді попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень).

Згідно частини першої статті 152 Сімейного кодексу України право дитини на належне батьківське виховання забезпечуються системою державного контролю, що встановлена законом.

Відповідно до положень частини четвертої статті 155 Сімейного кодексу України ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

У частині другій пункта 16 постанови Пленуму Верховного Суду від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» визначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Постановою Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 24 січня 2020 року до адміністративної відповідальності притягнено за частиною першою статті 184 КУпАП громадянку Л., яка є матір’ю неповнолітнього сина П.

Л. визнано винною в тому, що вона не виконує своїх батьківських обов’язків щодо виховання свого неповнолітнього сина, 2006 року народження, що призвело до того, що той під час навчального процесу у Вознесенській загальноосвітній  школі №10 порушував шкільну дисципліну, а саме підпалив у класі петарду, не реагував на зауваження вчителя, жбурляв петарди на учнів з вікна другого поверх.

При застосуванні стосовно Л. адміністративного стягнення відповідно до частини другої статті 33 КУпАП суд врахував характер вчиненого правопорушення, дані про особу Л., відсутність обставин, що пом'якшують та обтяжують відповідальність, та застосував стосовно неї адміністративне стягнення у виді попередження та відповідно до вимог статті 40-1 КУпАП стягнув судовий збір 420 грн. 40 коп.

Постанова судді у справі про  адміністративне  правопорушення не набрала законної сили та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня винесення постанови.

З текстом постанови можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/87119180.

 

За повідомленням судді-спікера 

Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області                                      Зубар Наталія