Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Білогірський суд захистив трудові права екс-інженера молокозаводу

01 листопада 2019, 11:00

Білогірський районний суд стягнув із товариства з обмеженою відповідальністю на користь його колишнього працівника нараховану, але не виплачену, заробітну плату в сумі 32367 гривень та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 4 січня 2018 року по 7 червня 2019 року в сумі 114532 гривні, задовольнивши вимоги позивача.

З позовом до ТОВ у Білогірський суд звернувся колишній інженер молокопідприємства, що звільнився за згодою сторін 3 січня 2018 року. Позивач зазначив, що при звільненні і до цього часу Товариство не виплатило йому зарплату в сумі 32367 гривень, тому просить стягнути її з відповідача, а ще – середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні – 114532 гривні.

Позивач до суду не з’явився, але письмово повідомив про підтримку позовних вимог, відповідач, попри належне повідомлення, у судове засідання не прийшов, відзиву і клопотань не подавав.

Враховуючи, що відповідач не надав суду доказів того, що позивачу не виплатили ці гроші не з його вини та затримали розрахунки при звільненні, суд прийшов до висновку – позов колишнього працівника задовольнити.

 «Аналіз норм матеріального права дає підстави для висновку, що передбачений частиною першою статті 117 КЗпП України обов’язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку», – зазначає у рішенні суд.

Довідково: Стаття 117 Кодексу законів про працю України. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

За повідомленням прес-служби суду