Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генпрокурора через факт несанкціонованого втручання до системи документообігу «Д-3» Новоархангельського райсуду Кіровоградської області

31 жовтня 2019, 17:47

На засіданні Вищої ради правосуддя 31 жовтня 2019 року розглянуто повідомлення судді Новоархангельського районного суду Кіровоградської області Краснопольської Людмили Петрівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Матвійчук (на фото) поінформував, що суддя Краснопольська Л.П. виявила втручання у програму документообігу під час роботи у цій програмі. Так, з лютого по травень 2019 року під час підготовки остаточних рішень (вироку, рішення в цивільній справі та постанови у справі про адміністративне правопорушення) зафіксовано, що, крім неї, ці документи опрацьовують інші особи. Під час виготовлення вказаних документів відбувалися також технічні збої, суддя змушена була звертатися до адміністратора.

23 травня 2019 року суддя Краснопольська Л.П. звернулася із заявою до Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, а саме до начальника департаменту кіберполіції.

17 липня 2019 року працівниками відділу було оглянуто робочий комп’ютер судді та зафіксовано несанкціоноване підключення до комп’ютера близько 24 разів.

Суддя Краснопольська Л.П. вважає, що таке втручання можуть здійснити лише особи, які мають доступ до програмного забезпечення та комп’ютерної техніки.

З кінця серпня 2019 року такі дії повторювалися знову. Зазначені дії відбувалися під час перебування судді в нарадчій кімнаті та підготовки остаточних рішень, що, на думку судді, є втручанням в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та свідчить про порушення гарантій незалежності суддів, передбачених статтями 126, 129 Конституції України та статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

На підставі викладеного суддя Краснопольська Л.П. звернулась до Вищої ради правосуддя з повідомленням, в якому висловила прохання вжити заходів для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

До повідомлення суддя Краснопольська Л.П. додала копію доручення про проведення слідчих (розшукових) дій у порядку статті 40 Кримінального процесуального кодексу України, з якого вбачається, що у провадженні слідчого відділу Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 травня 2019 року за частиною першою статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (компютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозвязку) Кримінального кодексу України за фактом несанкціонованого втручання до системи документообігу «Д-3» Новоархангельського районного суду Кіровоградської області. Під час досудового розслідування встановлено, що суддя Краснопольська Л.П. має обґрунтовані підозри, що за допомогою її логіна та пароля вхід до системи документообігу здійснюють невстановлені особи.

«Попередньою перевіркою встановлено обставини, які дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді Краснопольської Л.П. під час підготовки остаточних судових рішень», – підсумував Віктор Матвійчук.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генерального прокурора щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 травня 2019 року за частиною першою статті 361 Кримінального кодексу України за фактом несанкціонованого втручання до системи документообігу «Д-3» Новоархангельського районного суду Кіровоградської області.

 

Прес-центр судової влади України