Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТААС ухвалив рішення у справі щодо ставки земельного податку для ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

31 жовтня 2019, 14:33

Розгляд резонансної справи у спорі між Криворізькою міською радою та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» нарешті закінчився. Тривалий час колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду розглядала справу щодо законності підвищення ставки земельного податку та орендної плати для одного з найбільших металургійних підприємств України.

Розгляд справи в судах першої та апеляційної інстанції тривав майже рік. Весь цей час судді досліджували нові матеріали та намагалися докладно розібратися у всіх доказах, які надавали їм сторони процесу.

А до суду справа дійшла, бо у 2018 році Криворізька міська рада прийняла рішення, яке встановлювало ставку земельного податку та річний розмір орендної плати за користування земельними ділянками на рівні 2,5 відсотка від нормативної грошової оцінки земель міста.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» не погодився з цим та запевняв, що рішення винесено з порушенням процедури прийняття регуляторних актів органами місцевого самоврядування. Тобто, на яких підставах виникли такі розрахунки – невідомо. Крім того, представники підприємства впевнені – у справі присутня податкова дискримінація щодо ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», бо розмір земельного податку та орендної плати, які має сплатити підприємство, складає більше 90 відсотків.

Розглянувши справу суд першої інстанції визнав рішення Криворізької міської ради про встановлення ставок земельного податку протиправним та зобов’язав його скасувати.

Після такого вироку на суддю, яка розглядала справу у суді першої інстанції, громадські організації написали заяву до поліції, звинувачуючи її у незаконному та необ’єктивному розгляді справи.

Далі Криворізька міська рада подала апеляцію до Третього апеляційного адміністративного суду. Супроводжувався розгляд цієї справи мітингами під будівлею ТААС та людьми з плакатами в залі судового засідання, які закликали суд прийняти чесне рішення.

А так, як ця справа отримала суспільний резонанс, то на кожному судовому засіданні були присутні журналісти, аби чесно та об’єктивно розповісти громадянам про ситуацію, яка склалася між Криворізькою міською радою та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Задля всебічного розгляду справи судді докладно вивчали всі документи та неодноразово перевіряли доводи сторін й витребували документацію від Територіального управління Антимонопольного комітету України. Адже саме ТУ Антимонопольного комітету мало розглянути та погодити рішення Криворізької міської ради про підняття ставки земельного податку та погодити його на відповідність вимогам законодавства України про захист економічної конкуренції.

В процесі розгляду справи суд отримав від Територіального управління Антимонопольного комітету України відповідь на запити, яка не влаштувала Криворізьку міську раду. І далі представники органу місцевого самоврядування звернулися до правоохоронних органів для порушення кримінального провадження проти посадових осіб ТУ Антимонопольного комітету України.

Під час судових засідань представники Криворізької міської ради неодноразово запевняли суд, що при прийнятті рішення про встановлення ставок земельного податку дотримувалися принципу соціальної справедливості та платоспроможності всіх платників податків, зазначаючи про те, що законодавством не визначено порядок застосування зазначеного принципу, а тому вчиняли дії на свій розсуд. Однак посадові особи Криворізької міської ради забули про те, що стаття 19 Конституції України зобов’язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадових осіб діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Дослідивши нові докази по справі, які надавали сторони, та спираючись на чинне законодавство колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду одноголосно дійшла висновку, що посадовими особами органу місцевого самоврядування, а саме Криворізької міської ради, не було дотримано процедури прийняття законного рішення.

Судом також було досліджено, що протягом 3 років під час прийняття рішень про підвищення ставки земельного податку Криворізька міська рада постійно не дотримувалася необхідної процедури, яка прописана у законодавстві.

Тож судді Третього апеляційного адміністративного суду ухвалили залишити апеляційну скаргу, подану Криворізькою міською радою на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22.03.2019 року, без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

Та чи закінчився судовий спір між сторонами достеменно ще невідомо, бо Криворізька міська рада ще має право оскаржити рішення суду в Касаційному адміністративному суді. Хоча приймаючи бюджет на 2020 рік у серпні цього року Криворізька міська рада усунула свої недоліки, які були виявлені під час розгляду справи. Тож переконані, що посадові особи зрозуміли свої помилки.

За повідомленням прес-служби суду