Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Дубаса В.А. з посади судді Дарницького районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку

16 серпня 2019, 15:11

На засіданні Вищої ради правосуддя 15 серпня 2019 року розглянуто питання про звільнення Дубаса Віктора Анатолійовича (на фото) з посади судді Дарницького районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 11 січня 2017 року № 1/дп-17.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 11 січня 2017 року № 1/дп-17 суддю Дарницького районного суду міста Києва Дубаса В.А. притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення істотного дисциплінарного проступку та застосовано до нього стягнення у виді внесення подання Вищій раді юстиції про звільнення судді з посади.

У рішенні ВККСУ зазначено, що слідчий суддя Дубас В.А., ігноруючи вимоги закону, свідомо не виконав своїх посадових обов’язків щодо захисту прав людини під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу стосовно підозрюваного Ш. та не вчинив дій, визначених частиною шостою статті 206 Кримінального процесуального кодексу України, а саме: не зафіксував заяви про застосування до підозрюваного насильства під час затримання, не забезпечив невідкладного проведення судово-медичного обстеження особи, не доручив відповідному органу досудового розслідування провести дослідження фактів, викладених у заяві особи.

ВККСУ дійшла висновку, що суддя Дубас В.А. невиконанням покладених на нього професійних обов’язків під час гострого соціального конфлікту в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року завдав шкоди авторитету правосуддя, правам і свободам громадян, інтересам суспільства та держави, свідомо знехтувавши чинним на той час законодавством, що є несумісним зі статусом судді, допустив поведінку, що порочить звання судді і підриває авторитет правосуддя у питаннях моралі, чесності, дотримання етичних норм та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду.

Колегією суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду рішенням від 10 квітня 2019 року відмовлено у задоволенні адміністративного позову судді Дубаса В.А. до ВККСУ про визнання протиправним та скасування рішення від 11 січня 2017 року № 1/дп-17.

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 11 червня 2019 року апеляційну скаргу судді Дубаса В.А. залишено без задоволення, рішення колегії суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 10 квітня 2019 року – без змін.

Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України, статті 115 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» підставою для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

«Таким чином, рішення Комісії від 11 січня 2017 року № 1/дп-17 про внесення Вищій раді юстиції подання про звільнення Дубаса В.А. з посади судді Дарницького районного суду міста Києва, прийняте відповідно до пункту 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення», статей 106, 109 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», підлягає реалізації згідно зі статтею 115 цього Закону та пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України»,– підсумував Володимир Говоруха.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Дубаса Віктора Анатолійовича з посади судді Дарницького районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Прес-центр судової влади України