Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

1 921 000 гривень - апеляційний суд змінив розмір застави підозрюваному у вбивстві екс-начальника митниці

22 січня 2019, 19:35

     Сьогодні, 22 січня 2019 року Миколаївський апеляційній суд завершив розгляд апеляційної скарги прокурора на рішення Заводського районного суду міста Миколаєва від 15 січня 2019 року, яким до Фільцева О.О. застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 13 березня 2019 року з можливістю внесення застави у розмірі 576 300 грн. та покледенням ряду обов’язків у разі її внесення.

Нагадаємо, що колегією суддів було оголошено про перерву до 16.00 год. 22 січня 2019 року для залучення адвоката із системи безоплатної вторинної правової допомоги.

      У судовому засіданні прокурори підтримали апеляційну скаргу та просили суд збільшити підозрюваному розмір застави з 576 300 грн. до 1 921 000 грн., що становить тисячу розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а у разі її внесення покласти обов’язки передбачені частиною 5 статті 194 КПК України. Зазначили, що розмір застави у сумі 576 300 грн. є значно менший, ніж сума коштів, яка отритана підозрюваним у наслідок шахрайських дій.

       Також, вони вказали, що на даний час існують ризики передбачені статтею 177 КПК України, а саме:

     - можливість переховуватися від органів досудового розслідування, оскільки встановлено, що підозрюваний неодноразово змінював своє прізвище та офіційно зареєстрований на території, яка на даний час перебуває під тимчасовою окупацією і зможе безперешкодно покинути Україну. Також, підозрюваний не має міцних родинних зв’язків та постійного місця роботи і джерела доходу;

      - вчинити інше кримінальне правопорушення;

      - може незаконно впливу на свідків, які вказують на його причетність до вчинення злочину.

 

      У апеляційній скарзі захисники вказали, що підозра є необгрунтованою. Захисники стверджують, що всупереч статті 508 КПК України слідчий суддя застосував до підозрюваного Фільцева О.О. який має психічне захворювання неприпустимий запобіжний захід  - тримання під вартою.

      Підозрюваний Фільцев О.О. підтримав апеляційну скаргу захисників.

     У судових дебатах захисник залучений із центру безоплатної вторинної правової допомоги вказала, що підозрюваний Фільцев О.О. відмовився від неї оскільки у нього вже є два адвокати.

 

      За результатами апеляційного розгляду Миколаївським апеляційним судом постановлено ухвалу, якою апеляційну скаргу захисників в інтересах підозрюваного залишено без задоволення, а апеляційну скаргу прокурора задоволено. Рішення Заводського районного суду міста Миколаєва від 15 січня 2019 року - скасовано. Постановлено нову ухвалу, якою до Фільцева О.О. застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 13 березня 2019 року. Визначено розмір застави у сумі 1 921 000 грн., що становить тисячу розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за умови внесення якою Фільцева О.О. негайно звільнити із підварти. У разі внесення застави на підозрюваного покладено обов’язки:

       1) прибувати до слідчого за першою вимогою;

       2) не відлучатися із міста Миколаєва без дозволу слідчого, прокурора або суду;

      3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи.

 

       Також, колегією суддів було донесено довідома учасників, що один із адвокатів Фільцева О.О. близько 16.00 год. 22 січня 2019 року знаходився у суді та подавав у канцелярію суду апеляційну скаргу. Йому було запропоновано взяти участь у судовому засіданні але він відмовився.

 

      40-річний громадянин органами досудового розслідування підозрюється у вчиненні злочину передбаченого частиною 4 статті 190 КК України - заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

 

      Фільцев органами досудового розслідування підозрюється у тому, що у кінці 2017 року, використовуючи довірчі стосунки, які склались між ним та Поляковим (екс-начальником митниці), запропонував останньому створити спільне підприємство з виготовлення олії нащо просив надати грошові кошти в сумі 50 000 євро, в якості частки для створення спільного підприємства.

       На початку січня 2018 року Поляков надав Фільцеву кошти у сумі 50 000 євро, що еквівалентно 1 670 000 (один мільйон шістсот сімдесят ) грн.

      На вимогу про повернення коштів у Фільцева виникли проблеми. Зрештою боржник все ж призначив Полякову зустріч - нібито щоб повернути борг. Під час зустрічі Фільцев з напарником побили екс-начальника митниці, а потім один з них задушив його зашморгом.

      В подальшому вони винесли тіло і завантажили його в автомобіль Полякова та на наступний день поховали тіло.

      Через деякий час автомобіль, на якому вивозили екс-начальника митниці, був знайдений на території одного з гаражних кооперативів.

 

За повідомленням прес-служби суду