Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся VII Судовий форум «Судова система: глобальна та національна трансформація»

16 листопада 2018, 18:23

15−16 листопада 2018 року у місті Києві відбувся форум «Судова система: глобальна та національна трансформація» за участю Голови ВРП Ігоря Бенедисюка та членів ВРП, під час якого із представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами обговорено нагальні питання щодо функціонування судової системи в Україні.

Захід організовано Асоціацією правників України спільно з проектами Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Мета заходу − обговорення із представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами актуальних питань, пов’язаних із функціонуванням судової системи в Україні.

Від Вищої ради правосуддя участь у заході взяли Голова ВРП Ігор Бенедисюк, заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, члени ВРП Андрій Бойко, Володимир Комков, Андрій Овсієнко та інші.

Під час другого дня форуму відбулася панельна дискусія, участь у якій взяли суддя окружного суду району Флорідсдорф (Австрія), член Консультативної ради європейських суддів, міжнародний експерт Ради Європи Герхард Райснер, професор права Університету Комплутенсе в Мадриді (Іспанія), міжнародний експерт Ради Європи Лорена Бахмайєр-Вінтер, доктор міжнародного права та міжнародних відносин, міжнародний експерт Ради Європи Діана Ковачева, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, суддя Конституційного Суду України Василь Лемак, модератор − керуючий партнер Юридичної групи LCF Анна Огренчук.

Учасники дискусії обговорювали проміжні результати та наступні кроки впровадження судової реформи в Україні, висновки міжнародних експертів Ради Європи щодо відповідності судової реформи в Україні стандартам та рекомендаціям Ради Європи, а також підсумки роботи Верховного Суду, забезпечення єдності судової практики, взаємодії з ЄСПЛ щодо питань отримання консультативних висновків, створення Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності, особливості процесу створення та початку роботи нових окружних судів, проведення конкурсного відбору на посади суддів до Верховного Суду, основні кадрові проекти Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у 2018 році, перший досвід розгляду конституційних скарг та інші важливі питання, пов’язані з реформуванням судової системи.

Голова ВРП Ігор Бенедисюк подякував організаторам за можливість розповісти про основні виклики, здобутки та подальші плани діяльності ВРП і наголосив на необхідності координації зусиль усіх органів судової влади для досягнення позитивного результату.

Він зауважив, що одним із першочергових кроків діяльності Ради є створення окружних судів, та додав: «Досвід створення апеляційних судів показав, що це складний процес не лише через багаточисленні процедури, які потрібно здійснити, але й через те, що потрібно побудувати злагоджену координацію з усіма органами судового врядування.

Наразі ДСА України працює над побудовою структури та затвердженням кількісного складу окружних судів. Найближчим часом таке рішення щодо структури буде прийнято, після чого розпочнеться робота над створенням нових окружних судів».

Як зазначив І.Бенедисюк, процесу початку роботи нових окружних судів має сприяти запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, створення якої також є одним із пріоритетних напрямів роботи ВРП.

Робота Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань ЄСІТС  спрямована на створення програмного продукту, який би, з одного боку, допомагав судді працювати в системі при написанні судового рішення, використовувати судову практику, не витрачаючи час на її пошуки, тощо, а з іншого – давав змогу сторонам звертатися до суду з електронними зверненнями. За словами Голови ВРП, для цього необхідно скористатися інноваційними можливостями системи з метою створення комфортної для користування програми та з урахуванням пріоритетних напрямів роботи судової системи.

І.Бенедисюк також висловив занепокоєння ситуацією щодо призупинення підвищення посадових окладів суддів, зазначивши, що фінансове забезпечення судів є невід’ємною складовою гарантій забезпечення незалежності усієї судової влади, а невиконання державою зобов’язань, що закріплені законодавчо, загрожує підривом довіри суддів до проведення конкурсного відбору.

Також І.Бенедисюк повідомив, що після початку роботи ВРП з урахуванням законодавчих змін до Ради від ВККСУ надійшло більше 12 000 скарг на дії суддів. Загалом щомісяця до ВРП надходить близько 1 000 таких скарг. За цей період щодо 4 524 суддів Дисциплінарними палатами ВРП  прийняті рішення про відмову у відкритті дисциплінарного провадження, щодо 776 суддів відкрито дисциплінарні провадження, прийнято 313 рішень про відмову у притягненні суддів до дисциплінарної відповідальності.

Голова ВРП зазначив про тенденцію до зменшення кількості дисциплінарних скарг, підвищення рівня обізнаності громадян із підставами їх подання та оформлення.

Під час виступу Валентина Данішевська розповіла про діяльність Верховного Суду та про механізм взаємодії ВС з Європейським судом з прав людини, який передбачений Протоколом № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, доповідач навела статистичні дані щодо стану розгляду справ та повідомила про те, як запроваджені законодавчі зміни допомагають впоратися з навантаженням.  

«З початку роботи Верховного Суду, крім нових справ, які надходили безпосередньо до ВС, ми отримали ще справи від Верховного Суду України та Вищих спеціалізованих судів, і сьогодні маємо величезне навантаження на кожного суддю. Водночас процесуальні фільтри, зразкові справи, перехід до письмового розгляду замість усних слухань допомагають нам розглядати швидше таку кількість справ»,– сказала Голова Верховного Суду.

Участь у форумі також взяли судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції України, судді та практикуючі юристи, міжнародні експерти, а також представники та експерти Ради Європи, зокрема заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи при Президентові України Олексій Філатов, голова Ради суддів України Олег Ткачук, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, президент Асоціації правників України Андрій Стельмащук, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, керівник Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Довидас Віткаускас, судді Верховного Суду Богдан Львов, Всеволод Князєв, Алла Лесько, Василь Крат, Віталій Уркевич, Володимир Кравчук, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, перший заступник голови Союзу юристів України, голова Київської міської організації Союзу юристів України, віце-президент Світового конгресу українських юристів Микола Оніщук, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Інна Ліньова, фахівець з legal tech та інновацій у сфері правосуддя Justice Leadership Group, автор платформи Dutch Rechtwijzer (першої онлайн-платформи вирішення спорів фізичних осіб) (Нідерланди) Джин Хо Вердоншот, міжнародний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Берт Маан, голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України Олександр Олійник, представник Гаазького інституту інновацій в праві (HiiL), співзасновник спільноти Kyiv Legal Hackers Дмитро Форемний, інші судді та експерти.

Фото: Асоціація правників України

 Прес-центр судової влади України