Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд засудив до довічного позбавлення волі підозрюваного у жорсткій різаніні в м. Миколаєві 

16 липня 2018, 14:10

16 липня 2018 року Апеляційний суд Миколаївської області розглянув апеляційні скарги прокурора та обвинуваченого Кравченка О.П. на вирок Центрального районного суду міста Миколаєва від 02 лютого 2015 року.

          Апеляційну скаргу обвинуваченого Кравченка О.П. залишено без задоволення.    

         Апеляційну скаргу прокурора задоволено.

         Вирок Центрального районного суду м. Миколаєва від 2 лютого 2015 року  відносно Кравченка О.П в частині виключення, як зайвої, кваліфікації його дій за ч. 2 ст. 15, п. 13 ч. 2 ст. 115 КК України та в частині призначення покарання за п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України   скасовано, та ухвалено новий вирок, яким Кравченка Олега Петровича визнано винним у скоєнні злочинів,   передбачених  ч. 2 ст. 15 п. 13 ч. 2 ст. 115, п. 7 ч. 2 ст. 115, за ч. 2 ст. 15 п. п. 1, 7 ч. 2 ст. 115,  за ч. 1 ст. 186, ст. 348 КК  України та призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

        За вироком Центрального районного суду міста Миколаєва від 02 лютого 2015 року Кравченка Олега Петровича було визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених п.7 ч.2 ст.115, ч.2 ст.15 п.п. 1, 7 ч.2 ст.115, ч.1 ст.186, ст.348, ч.2 ст.15 п.13 ч.2 ст.115 КК України та остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років.

          Так судом встановлено, що 15липня 2014 року приблизно о 22.40 год. Кравченко О.П., перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння та знаходячись на зупинці громадського транспорту "вул. Радянська", яка розташована по проспекту Леніна в м. Миколаєві, в напрямку руху транспорту в сторону вулиці Декабристів, звернув увагу на двох невідомих йому осіб похилого віку - Піроженка Р.С. та Дорменєву Л.О., які сиділи на лавці зупинки та спілкувалися між собою.

         У Кравченко О.П. виникла зневага до вказаних осіб, він   дістав з кишені ніж, підійшов до Піроженка Р.С. і Дорменєвої Л.О., які сиділи на лавці, та маючи умисел на позбавлення життя двох осіб, зі значною силою почав наносити удари ножем в життєво важливі органи Дорменєвій Л.О. і Піроженку Р.С., завдавши не менш п'яти ножових поранень кожному з потерпілих, у тому числі у життєво важливі частини тіла - шию, грудну клітину. Внаслідок умисних дій Кравченка О.П., Піроженку Р.С. завдано тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до його смерті.  Дорменєвій Л.О. завдано тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент спричинення, але у зв'язку з своєчасним наданням необхідної медичної допомоги, не призвели до її смерті. 

       Після цього, біля 22.45 год. Кравченко О.П.  побіг по вул. Московська в напрямку вул. Шевченка в м. Миколаєві.

       В цей час працівник правоохоронного органу сержант міліції Габерштро О.В., спільно з Максимчуком М.Г. та Воробйовим В.В. на службовому автомобілі у складі наряду "Замах 24" по охороні громадського порядку здійснювали патрулювання території Центрального району м. Миколаєва.

       Відразу після вчинення Кравченком О.П. злочинів, наряд "Замах 24" прибув на місце вчинення злочину та почав переслідувати злочинця.

       Пересуваючись на службовому автомобілі по вулиці Московська в м. Миколаєві Габерштро О.В. біля 22.50 год. побачив Кравченка О.П., який біг тримаючи в руках ніж та жіночу сумку.

       Габерштро О.В. вибіг з автомобілю та почав наздоганяти Кравченка О.П., при цьому він та інші співробітники міліції, які знаходилися у складі наряду "Замах 24", голосно кричали Кравченку О.П.: "Стояти. Міліція", вимагаючи зупинитися, але на їх законні вимоги не реагував, продовжуючи бігти.

       З метою уникнення затримання і відповідальності за вчинені раніше злочини, Кравченко О.П. несподівано зупинився напроти будинку №34 по вул. Московська в м. Миколаєві, повернувся обличчям до Габерштро О.В та цілеспрямовано наніс один ударом лезом ножа, в область грудної клітини співробітника міліції, однак в зв’язку з попаданням леза ножа у металеву пластину бронежилета "Панцир 3-95", який знаходився на Габерштро О.В., нанесений Кравченко О.П. удар не завдав шкоди його здоров'ю та застосуванням працівником міліції до злочинця заходів фізичного впливу, спецзасобу "Терен 4 М" та наручників, Кравченко О.П. був затриманий.   

 

За повідомленням прес-служби суду