Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджений за незаконну порубку дерев відшкодує державі близько 100 тис. грн. завданих збитків

13 червня 2018, 17:04

Ізяславський районний суд задовольнив позов Шепетівської місцевої прокуратури до засудженого за незаконну порубку дерев у захисному лісовому насадженні, що заподіяло істотну шкоду (ст. 246 КК України), про стягнення з нього збитків, завданих кримінальним правопорушенням. Згідно з рішенням суду, він має сплатити до державної й місцевої казни загалом 99 905 грн. – саме про таку суму йшлося у позові прокуратури.

У обґрунтування заяви правоохоронці зазначили, що Ізяславський районний суд визнав відповідача – жителя Старокостянтинівського району – винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 246 КК України, і призначив покарання – 1 рік за гратами та, згідно зі ст. 75 КК України, звільнив від його відбування з випробуванням на 1 рік.

Згідно з вироком суду, у серпні минулого року чоловік зрубав у полезахисній лісовій смузі між селами Влашанівка та Великі Пузирки Ізяславського району 7 дубів породи дуб черешчатий, чим завдав істотної шкоди навколишньому природному середовищу. Шкоду оцінили в суму 99 905 грн., яку повинен відшкодувати засуджений – наполягає прокурор.

Ізяславська Феміда дійшла висновку, що такі вимоги є законними і їх слід задовольнити, адже відповідно до ст. 107 Лісового кодексу України та до ч. 4, 5 ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, яку заподіяли внаслідок порушення лісового законодавства чи законодавства про охорону навколишнього природного середовища, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

«Суд враховує, що розмір шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу визначено у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року за №665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», що підтверджено розрахунком шкоди, заподіяної незаконною рубкою дерев між с. Влашанівка та с. Великі Пузирки Ізяславського району», – зазначає суд.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду області.

За повідомленням прес-служби суду