Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про стан забезпечення незалежності суддів в Україні буде донесено до усіх гілок влади, і саме від наших спільних зусиль залежить довіра суспільства до судової влади, – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

25 травня 2018, 17:03

       Сьогодні, 25 травня 2018 року, у місті Львові Вища рада правосуддя спільно з Проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» проводять круглий стіл «Щорічна доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні».

Захід відкрили Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Ігор Бенедисюк, відкриваючи захід, зауважив, що після набрання чинності законами України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та «Про Вищу раду правосуддя» перед Радою постало багато завдань, пов’язаних із практичною реалізацією положень цих законів. Першочергове завдання – належним чином налагодити роботу Ради для виконання нових конституційних повноважень.

Новим надзвичайно важливим повноваженням є вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, і саме цьому присвячено захід. ВРП однією із перших підготовлено аналіз стану забезпечення незалежності суддів в Україні за 2017 рік.

За словами Ігоря Бенедисюка, дуже важливим у незалежності суддів є забезпечення охорони судів та суддів, оскільки реалії свідчать про наявність як фізичного впливу з боку окремих осіб, так і політичного впливу на суддів з боку державних високопосадовців. Для уникнення таких ситуацій важливо врахувати міжнародний досвід і створити систему шерифів, які забезпечили би належну охорону суддів та судів і були б підпорядковані саме судовій системі.

«Звіт про стан забезпечення незалежності суддів в Україні буде донесено до усіх гілок влади, і саме від наших спільних зусиль залежить довіра суспільства до судової влади, функціонування системи правосуддя, яка відповідає суспільним очікуванням, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини», – наголосив Ігор Бенедисюк.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зауважив, що найважливішим завданням наразі є забезпечення незалежності суддів. Незалежність – складна конструкція, тому що кожен суддя має здійснювати правосуддя, базуючись на власній правосвідомості, яка не може йти врозріз із законом. Якщо ж закон не гарантує забезпечення фундаментальних прав і свобод людини, суддя повинен керуватися верховенством права, це визначальний принцип для всієї процесуальної діяльності судів.

Для співпраці на зазначеному напрямі оновлено склад Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якого наразі входять Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Плідна співпраця представників та керівників органів та установ системи правосуддя сприятиме впровадженню реформ у судовій системі; зміцненню та захисту незалежності судової влади; встановленню і забезпеченню принципу верховенства права; підвищенню довіри суспільства до судової системи; удосконаленню комунікації між судовими органами в Україні; впровадженню єдиних стандартів діяльності органів та установ системи правосуддя; ефективному використанню матеріально-організаційних ресурсів органів та установ системи правосуддя.

«На сьогодні питання внутрішньої і зовнішньої комунікації судової влади є вкрай актуальними. Кілька органів опікуються питаннями судової влади, і вони мають діяти злагоджено з метою досягнення спільної мети», – наголосив Олег Ткачук.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що Рада Європи й надалі надаватиме підтримку Україні з метою забезпечення незалежності судової влади.

На думку Мортена Енберга, вдосконалення системи виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини, зокрема стосовно статті 6  Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, має сприяти утвердженню незалежності суддів. Він відзначив більшу відкритість судової влади та наголосив, що забезпечення незалежності суддів – це ключовий елемент для забезпечення функціонування судової влади згідно зі статтею 6 Конвенції.

Мортен Енберг зосередив увагу на рішенні ЄСПЛ «Волков проти України», яке стало відправною точкою, – саме на підставі цього рішення внесено зміни до Конституції України в частині розширення повноважень ВРП. 

Наступний доповідач – Андрій Овсієнко зазначив, що незалежність суддів є першим кроком забезпечення незалежності судової системи. 

Створення щорічної доповіді розпочалося з травня 2017 року, згодом утворено постійну комісію, яка працювала над текстом доповіді, затверджуючи основні тези. 

Метою доповіді є донесення до суспільства проблематики судової системи. Доповідь Вищої ради правосуддя підготовлена у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями саме з метою зміцнення незалежності суддів та авторитету правосуддя в Україні. 

Під час першої сесії круглого столу було презентовано практику Вищої ради правосуддя щодо забезпечення незалежності суддів та дисциплінарної відповідальності суддів в Україні.

Член ВРП Андрій Бойко, презентуючи огляд дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя у 2017 році, наголосив, що, окрім важливості інституційної незалежності судової влади, потрібно, щоб кожен суддя поводив себе незалежно, тоді й підстав для дисциплінарних проваджень буде набагато менше.

Відкриваючи другу сесію заходу, Дануте Йочієне, суддя Конституційного Суду Литви, міжнародний експерт Ради Європи та колишня суддя Європейського суду з прав людини, окреслила стандарти Ради Європи щодо незалежності судової влади у практиці Європейського суду з прав людини та зазначила, що незалежність судової влади є фундаментальним принципом демократичного суспільства й елементом принципу розподілу влади.

Доповідач зазначила, що звіт є свого роду моніторингом функціонування та іміджу судових інститутів, результати чого будуть використані для звіту за 2018 рік. 

Пані Дануте згадала про практику Європейського суду з прав людини щодо незалежності суддів: справи проти України та інших держав – членів Ради Європи. Європейський суд з прав людини прописує базові принципи забезпечення незалежності суддів, серед яких незалежність суддів від інших гілок влади; усунення впливу інших гілок влади на процес призначення суддів та терміну перебування суддів на посадах; фінансові, матеріальні та соціальні гарантії суддів.

Дануте Йочієне наголосила, що захист прав і свобод людини та громадянина — тои? надзвичаи?но важливии? державнии? інститут, за ефективність функціонування якого несе відповідальність держава. Об’єднання зусиль владними інституціями, системні, комплексні заходи, дотримання міжнародних стандартів у сфері функціонування органів судовоі? влади, і?і? незалежності, захисту прав і свобод людини увінчаються успіхом, і украі?нське суспільство отримає належно організовану судову владу, якісну систему судочинства та впевненість у тому, що кожен громадянин знаи?де в суді справедливість.

Інна Ліньова, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» виступила з презентацією «Виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та в групі справ «Салов проти України»: вжиті заходи та питання, які залишаються невирішеними».

Завершуючи захід, Ігор Бенедисюк наголосив на важливості комунікації у системі правосуддя для відновлення довіри до судової влади та зазначив, що відповідальність за авторитет судової влади  лежить на кожному судді, а прийняті рішення суду впливають на довіру до судової системи загалом.

Перед початком заходу Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк та Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг дали прес-конференцію для засобів масової інформації, де відповіли на запитання журналістів щодо проходження суддями кваліфікаційного оцінювання, наявності вакансій суддів, щодо процесу оптимізації судів, запровадження в Україні електронного судочинства та його переваг, виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України