Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Задоволено регресний позов страховика до страхувальника

23 квітня 2018, 17:21

05 квітня 2018 року Господарський суд Миколаївської області прийняв рішення за позовом  Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія “Арсенал Страхування”»  до Приватного підприємства «Авто-Віола Плюс» про стягнення 56  027, 26 грн. як відшкодування витрат, заподіяних позивачу.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що між ПАТ «Страхова компанія "Арсенал Страхування"» та ПП «Авто-Віола Плюс» було укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

14.11.2014 в м. Миколаєві на пр. Леніна / вул. Рюміна водій транспортного засобу «РУТА», починаючи рух вперед з відчиненими задніми правими дверцятами, проявив неуважність до дорожньої обстановки та не впевнився в тому, що пасажир (жінка) закінчила висадку з салону автобуса, внаслідок чого остання випала з салону автобуса на проїжджу частину та була травмована. Згідно з вироком Заводського районного суду м. Миколаєва вказана дорожньо-транспортна пригода сталась внаслідок порушення водієм автобусу Правил дорожнього руху України.  Крім того, відповідно до зазначеного вироку водій залишив місце дорожньо-транспортної пригоди. Згідно з умовами договорами страхування, враховуючи висновок лікарів-експертів, ПАТ «Страхова компанія "Арсенал Страхування"» здійснило виплату страхового відшкодування у сумі 56 027,26 грн.

Відповідно до п.п. в) п.38.1.1 ст.38 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди чи відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду щодо стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, або вжив алкоголь, наркотики чи лікарські препарати, виготовлені на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником).

Таким чином, у випадку залишення місця ДТП страхувальником або водієм забезпеченого транспортного засобу за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, страховик   має право на подання регресного позову до вказаних осіб у відповідності до підп. «в» підп. 38.1.1 п. 38.1 ст. 38 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Отже, суд визнав, що право страховика подати регресний позов до страхувальника регламентовано положеннями Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» і пов'язується саме із встановленим фактом самовільного залишення місця пригоди.

Твердження відповідача про те, що водій після скоєного ним ДТП  першочергово вчиняв  дії по наданню медичної допомоги пасажиру, спростовується вироком Заводського районного суду м. Миколаєва, в якому встановлено, що водій покинув місце ДТП.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази, Господарський суд Миколаївської області визнав за необхідне задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

З приватного підприємства "Авто-Віола Плюс"  стягнуто на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія "Арсенал Страхування"» 56 027, 26 грн. відшкодування витрат, заподіяних позивачу, та 1600,00 грн. судового збору.

 

За повідомленням прес-служби суду