Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На кожному із нас лежить відповідальність за відновлення довіри до судової влади, – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

23 квітня 2018, 08:51

20 квітня 2018 року в Харкові відбулась презентація Щорічної доповіді за 2017 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» (Щорічна доповідь). Захід організовано спільно Вищою радою правосуддя та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», що фінансується Фондом з прав людини.

Щорічна доповідь – це офіційний документ, у якому вперше систематизовано та проаналізовано інформацію про стан забезпечення незалежності судової гілки влади в Україні.

Перша презентація Щорічної доповіді відбулася 23 лютого 2018 року в Києві. Наразі проводяться її регіональні презентації та обговорення в Чернівцях, Харкові та Львові.

Мета заходу – презентувати та обговорити Щорічну доповідь; обговорити практику Вищої ради правосуддя щодо забезпечення незалежності судової влади, а також під час здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів; поінформувати учасників про стандарти і рекомендації Ради Європи щодо незалежності суддів та про заходи, необхідні для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та у групі справ «Салов проти України».

Участь у заході взяли члени та представники Вищої ради правосуддя, члени Ради суддів України, голови та судді судів першої та апеляційної інстанцій Харківської області, представники територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області, представники Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України, представники Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, представники прокуратури Харківської області, представники та експерти Ради Європи.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, Голова Вищої ради правосуддя, голова Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні Ігор Бенедисюк звернув увагу на важливість організації регіональних заходів щодо презентації Щорічної доповіді, які сприяють комунікації всередині системи правосуддя та ефективному обговоренню актуальних проблем незалежності судової влади, висловив вдячність проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» за можливість проведення таких заходів.

І.Бенедисюк окреслив широкі повноваження Вищої ради правосуддя, якими наділено цей орган для виконання функції захисту незалежності суддів, а також зазначив, що, окрім законодавчих змін, важливо забезпечити комплексний підхід до реформування судової системи, щоб кожен суддя відчував, що він є дійсно незалежним, захищеним. Для цього важливими є і такі якості судді, як професіоналізм, висока кваліфікація, стресостійкість.

Голова Вищої ради правосуддя наголосив на важливості об’єднання всіх представників юридичної спільноти, в тому числі науковців, для гарантування незалежності судової влади.

«На кожному із нас лежить відповідальність за відновлення довіри до судової влади»,– зазначив Ігор Бенедисюк.

Ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій зазначив про важливість розгалуженої системи підготовки фахівців у сфері права та висловив сподівання, що подібні спільні зустрічі сприятимуть виявленню актуальних проблем.

Ліліт Данегян, Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, зазначила, що незалежність є ключовим елементом для функціонування судової системи згідно зі стандартами Ради Європи відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а гарантування незалежності – одна з основних функцій Вищої ради правосуддя.

Вона наголосила на важливості Щорічної доповіді, підготовка якої здійснювалася у співпраці з європейськими експертами, значенні цього першого кроку, який є орієнтиром для українських органів у питаннях посилення загальної незалежності судової влади, а також відзначила важливість усвідомлення суддею власної незалежності, сприйняття себе незалежним.

Олена Литвиненко, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, зазначила про готовність Ради Європи надавати підтримку Україні у посиленні національних механізмів забезпечення суддівської незалежності, у питаннях виконання рішень Європейського суду з прав людини та висловила сподівання на подальшу спільну співпрацю щодо цих питань.

Вадим Беляневич, заступник Голови Вищої ради правосуддя, член Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, подякував членам Вищої ради правосуддя, співробітникам секретаріату Вищої ради правосуддя, європейським експертам за участь у роботі щодо підготовки Щорічної доповіді, а також ознайомив присутніх зі змістом її розділів та порушив ряд актуальних проблем, пов’язаних із захистом незалежності суддів.

«Сьогодні здійснено значний обсяг роботи задля забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя в Україні», – зазначив Вадим Беляневич.

Член Вищої ради правосуддя, секретар Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів Андрій Овсієнко відзначив важливість Щорічної доповіді не лише як важливого інформаційного ресурсу, а й як комунікаційного елементу, адже згідно з вимогами закону її підготовка здійснюється Вищою радою правосуддя у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями.

Дануте Йочієне, суддя Конституційного Суду Литви, міжнародний експерт Ради Європи та колишня суддя Європейського суду з прав людини, звернула увагу на необхідність розглядати незалежність суддів з огляду на положення статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та оглянула практику Європейського суду з прав людини щодо окремих принципів захисту незалежності суддів.

Член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко здійснив огляд дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя, навівши статистичні дані діяльності Ради з питань здійснення дисциплінарних проваджень та приклади здійснення таких проваджень у зарубіжних країнах з огляду на європейські стандарти.

«Якщо ми хочемо мати довіру до правосуддя, слід утверджувати якість правосуддя»,– зазначив Андрій Бойко.

Член Ради суддів України Андрій Котеньов наголосив на важливості спільних зусиль Вищої ради правосуддя та Ради суддів України у питаннях захисту суддівської незалежності заради справедливості, відзначивши, що межа між незалежністю та відповідальністю є дуже тонкою.

Ліліт Данегян, Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, Інна Ліньова, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», здійснили презентацію проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» за його основними компонентами.

Андрій Кавакін, керівник проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», відзначив важливість діалогу Вищої ради правосуддя та представників Ради Європи, а також відповідність окремих аспектів судової реформи в Україні стандартам Ради Європи.

У процесі дискусії учасники заходу мали можливість обговорити актуальні проблеми системи правосуддя, порушуючи такі питання, як внесення змін до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, визначення обсягу поняття «втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя» тощо.

Під час прес-конференції, присвяченої презентації Щорічної доповіді, у якій взяли участь Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя, Ліліт Данегян, Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи та Олена Литвиненко, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, представники місцевих засобів масової інформації мали змогу отримати відповіді на поставлені запитання, зокрема стосовно кадрових проблем судової влади, факторів забезпечення дійсної незалежності суддів та окремих проблем сфери правосуддя у регіоні.

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України