Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Івано-Франківському апеляційному суді розповіли про стан здійснення правосуддя судами регіону за I півріччя 2021 року

09 серпня 2021, 11:45

6 серпня 2021 року в Івано-Франківському апеляційному суді прозвітували про результати відправлення правосуддя загальними судами області в першому півріччі поточного року.

Голова Івано-Франківського апеляційного суду Богдан Гриновецький проаналізував загальну статистику розгляду справ. За даними звітності в першому півріччі 2021 року на розгляді перебувало близько 4039 судових справ та матеріалів. З них – 3639 справ до суду надійшло у 2021 році, а 400 справ – залишок із нерозглянутих у 2020 році.

В порівнянні з першим півріччям 2020 року кількість справ, що перебували на розгляді в суді збільшилась на 17,83 %. Судом закінчено провадження у 3624 справі усіх категорій, що на 37,06 % більше, ніж у першому півріччі 2020 року (2281).

У місцевих загальних судах Івано-Франківської області у першому півріччі 2021 року на розгляді перебувало 42 495 судових матеріалів та справ (кримінального, цивільного судочинства та справ про адміністративні правопорушення).

За вказаний звітний період із числа справ, що перебували на розгляді, до місцевих судів надійшло 31768 матеріалів та справ, а 10727 матеріалів та справ, нерозглянутих у 2020 році, перейшли у залишок на початок 2021 року. Наведені цифри свідчать про те, що приблизно тільки одне з десятьох рішень місцевих судів оскаржене в апеляційній інстанції.

Аналізуючи діяльність судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду, секретар палати Богдан Кукурудз відмітив, що кожен суддя, а їх на сьогодні в судовій палаті тільки шестеро, працює з надмірним навантаженням. Основною проблемою, з якою стикаються судді, розглядаючи апеляційні скарги у кримінальних провадженнях, є низька якість досудового слідства та порушення права обвинувачених на захист на цій стадії.

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франківського апеляційного суду Лілія Василишин зазначила, що найпоширенішими категоріями спорів, які розглядались у першому півріччі, є спори щодо зміни розміру аліментів, так звані «банківські спори» (між кредиторами та позичальниками), та трудові спори медичних працівників, яких звільняли з медичних установ у зв’язку з реалізацією медичної реформи. Ці ж три категорії справ були основними і у 2020 році.

Голова суду Богдан Гриновецький не оминув проблему недостатнього рівня фінансування діяльності апеляційного суду в межах недофінансування всіх судів України. Тому додатково наголосив на тому, щоб при зверненні до суду, з метою економії коштів суду, користуватись можливістю отримувати SMS-повідомлення, вказувати номери своїх мобільних телефонів і, при наявності, електронні адреси. Також нагадав про можливість слідкувати за рухом справ в суді на вебсайті Івано-Франківського апеляційного суду: https://ifa.court.gov.ua/sud4808/ .

Івано-Франківський апеляційний суд