Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк: "Електронний суд" запрацює вже у червні"  

21 травня 2020, 16:14

Голова Державної судової адміністрації України у своєму ексклюзивному інтерв’ю інформаційному агентству ADVOKAT POST розповів, як працювали суди в умовах карантину, а також поділився планами ДСА України щодо покращення доступу до правосуддя для громадян України.

Пандемія коронавірусу стала викликом для всього світу, і Україна не є виключенням. Обмежувальні заходи, пов’язані з карантином, які були запроваджені на початку березня, вплинули на цілі галузі економіки, суспільство, і відобразились на функціонуванні всіх органів державної влади, місцевого самоврядування. Не стала виключенням і судова гілка влади. Про те, які заходи запроваджувала Державна судова адміністрація України, щоб громадяни не були позбавлені доступу до правосуддя розповів Голова цього державного органу в системі правосуддя Зеновій Холоднюк. Голова ДСА України також анонсував запуск Електронного суду – механізму, що дозволить судам та учасниками судового процесу обмінюватися електронними документами.

– Пандемія та карантинні обмеження спонукали працювати в онлайн режимі не лише підприємства, а й органи державної влади та державні інституції. Які рекомендації давала ДСА України судам і адміністраціям судів, щоб організовувати роботу в онлайн режимі?

– Ви знаєте, що був прийнятий відповідний закон, коли запровадили карантин. Цим законом нас зобов’язали забезпечити всю судову систему відеоконференцзв’язком. Буквально протягом 5 днів після набрання законом чинності ми це зробили і на сьогоднішній день все працює. Відтепер будь-який громадянин може прямо в домашніх умовах зареєструватися в системі, увійти в особистий кабінет та приймати участь у судових засіданнях.

Ще один момент стосується Вищої ради правосуддя – вона проводить співбесіди з кандидатам на посади суддів теж онлайн. І це те, що ми також змогли забезпечити в повній мірі. Після співбесіди ВРП приймає певні рішення, готує подання і направляє їх Президенту України на призначення. Ця процедура не припинялась в умовах карантинних обмежень. Біля 30 відсотків кандидатів на посаду судді вже пройшли співбесіду в режимі відеоконференції.

Повний текст інтерв'ю читайте тут