Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При формуванні Вищої ради правосуддя враховано більшість зауважень і пропозицій Венеційської комісії та Консультативної ради європейських суддів

18 вересня 2020, 11:05

 

«В основу створення Вищої ради правосуддя у тому вигляді, в якому вона є зараз, покладені найкращі європейські практики», – зазначив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи з вітальним словом перед учасниками вебінару «Регулювання роботи та призначення на посади в судових органах – відмінності підходів у країнах ЄС», організованого Національною школою суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу.

Представляючи іноземним колегам склад та структуру ВРП, Андрій Овсієнко повідомив, що Законом України «Про Вищу раду правосуддя», який набрав чинності 5 січня 2017 року, створено якісно новий орган суддівського врядування з широкими повноваженнями. Він покликаний опікуватися не лише всіма питаннями суддівської кар’єри, а й вирішенням проблемних аспектів у діяльності судової системи в цілому, забезпечувати взаємодію між усіма державними органами у сфері правосуддя, захищати суддівську незалежність та підтримувати високий авторитет судової влади в Україні.

«Відтак був створений вільний від політичного впливу орган, який, будучи незалежним від законодавчої та виконавчої влади, відповідає за питання кар’єри суддів, що є гарантуванням як незалежності судової влади в цілому, так і незалежності кожного окремого судді зокрема», – зазначив Голова Вищої ради правосуддя.

За його словами, в Україні було обрано модель судової ради, що має змішаний склад при кількісному переважанні суддів, обраних своїми колегами. Адже «несудовий компонент Ради», як свого часу вказувала Венеційська комісія, є вирішальним для ефективного здійснення нею дисциплінарних повноважень.

У процедурах формування складу Вищої ради правосуддя, наголосив Андрій Овсієнко, враховано абсолютну більшість зауважень і пропозицій Венеційської комісії та Консультативної ради європейських суддів, що дає змогу стверджувати про їхню відповідність основним європейським стандартам.

Згідно із Законом України «Про Вищу раду правосуддя» строк повноважень обраних (призначених) членів ВРП становить чотири роки. Оскільки всі члени ВРП обрані (призначені) в різний час, у її складі постійно відбувається ротація. Так, наступної весни зміниться третина нинішнього складу Вищої ради правосуддя.  

Надзвичайно важливим інституційним кроком для Вищої ради правосуддя, на думку Андрія Овсієнка, було б долучитися до роботи такого поважного органу, як Європейська мережа рад юстиції (ЄМРЮ). «Це важливо для обміну досвідом та запозичення найкращих практик, які можна використовувати в діяльності ВРП, і слугуватиме значним кроком у підвищенні інституційної спроможності Вищої ради правосуддя», – зазначив він.

Своєю чергою Голова Ради суддів України Богдан Моніч порушив перед іноземними експертами не менш важливе питання – обрання голів судів, що є суттєвим аспектом функціонування судових установ. Він звернув увагу на те, що механізм обрання або призначення суддів на адміністративні посади теж зазнав докорінних змін. Однак та процедура, яка існує наразі, викликає багато нарікань у зв’язку з її складністю та тривалістю і потребує аналізу та доопрацювання.

У вебінарі також взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та Голова Верховного Суду Ірландії Френк Кларк, Голова апеляційного суду Ірландії Джордж Бермінгем, Член Вищої судової ради Італії Філіппо Донаті, які висвітлили питання, пов’язані з функціонуванням Судової ради Ірландії, призначенням на посади в судових органах Ірландії та діяльністю Європейської мережі рад юстиції.

 

Вища рада правосуддя