Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Андрій Овсієнко: Проблеми, зумовлені недостатнім фінансуванням судів, потребують невідкладного вирішення

17 вересня 2020, 13:55

Від констатації проблеми хронічного недофінансування судової системи необхідно переходити до її вирішення. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, яке відбулося 16 вересня 2020 року у форматі відеоконференції.

Під час засідання, у якому взяли участь парламентарі – члени профільного Комітету ВРУ, Голова ВРП Андрій Овсієнко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, обговорювалось фінансове забезпечення діяльності судів. Основну увагу учасники заходу приділили питанню дефіциту видатків на оплату праці та поточних витрат для забезпечення здійснення судочинства.

За інформацією ДСА України, на сьогодні загальний дефіцит фінансування судової системи становить 2 мільярди 292,9 мільйона гривень. З них:

1 мільярд 193,9 мільйона гривень – дефіцит фонду заробітної плати;

467,4 мільйона гривень – дефіцит нарахувань на зарплату;

631 мільйон гривень – дефіцит коштів на поточні видатки на здійснення правосуддя.

Щоб виплатити заробітну плату працівникам апарату, деякі суди вимушені були реєструвати в Державному казначействі кредиторську заборгованість (ця сума становить близько 60 мільйонів гривень).

Андрій Овсієнко підкреслив, що ще під час формування держбюджету на 2020 рік ВРП неодноразово наголошувала, що у ньому закладається критична межа фінансування судової системи. На це Вища рада правосуддя звертала увагу, подаючи пропозиції до проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

«Ще на етапі підготовки законопроєкту було очевидно, що видатки на забезпечення роботи системи правосуддя недостатні. На засіданнях профільного Комітету Верховної Ради України ми говорили про необхідність перегляду показників державного бюджету за результатами I кварталу. Після внесення змін до держбюджету у квітні судовій системі було виділене додаткове фінансування у розмірі 1 мільярд 77,6 мільйона гривень. Однак, за інформацією ДСА України, цих коштів недостатньо для забезпечення основних потреб судової системи, пов’язаних зі здійсненням правосуддя (оплата праці працівників апарату, послуги поштового зв’язку)», – повідомив Голова Вищої ради правосуддя.

Андрій Овсієнко поінформував, що ВРП неодноразово зверталась до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Прем’єр-міністра із проханням ініціювати чергові зміни до держбюджету-2020 для забезпечення потреб місцевих та апеляційних судів.

З-поміж іншого, Вища рада правосуддя висловлювала прохання вирішити питання щодо подолання дисбалансу між фондом оплати праці та нарахуваннями на нього, наголошувала на необхідності повного врахування мінімальної потреби видатків споживання для місцевих та апеляційних судів, зокрема на оплату праці фактично працюючих працівників апаратів судів, поточні видатки на забезпечення судочинства (забезпечення поштовими марками, папером, оплата послуг маркувальних машин, виплата винагороди присяжним), забезпечення суддів та працівників апаратів судів предметами індивідуального захисту та засобами дезінфекції для запобігання поширенню хвороби, спричиненої коронавірусом.

Андрій Овсієнко наголосив, що проблеми, зумовлені недостатнім фінансуванням, потребують оперативного вирішення. За його словами, кредиторська заборгованість перед працівниками установ судової системи є неприпустимою.

Він зазначив, що Вища рада правосуддя готова до конструктивного обговорення конкретних пропозицій щодо змін у бюджеті: між Мінфіном і ДСА України, між виконавчою, законодавчою і судовою гілками влади мають бути узгоджені позиції, досягнутий консенсус задля забезпечення безперебійної роботи судів.

Голова ВРП закликав заступника Міністра фінансів і парламентарів не лише констатувати наявність проблеми, а й знайти шляхи її вирішення.