Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова НААУ Лідія Ізовітова: Карантин поставив адвокатів і громадян у нерівне з іншими учасниками судових процесів становище

12 серпня 2020, 18:21

Під час дії карантинних обмежень змінилися умови для здійснення адвокатської діяльності, що поставило адвокатів та громадян у нерівне з іншими сторонами процесу становище.

На цьому наголосила Голова Національної асоціації адвокатів України, Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова під час круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», організованого Вищою радою правосуддя.

«Наразі ми в нерівних умовах, а в нерівних умовах не може бути рівності прав. І доки ми не знайдемо порозуміння та не почнемо координувати дії, будуть порушуватися права та інтереси наших громадян», – сказала Лідія Ізовітова.

У деяких європейських країнах, зауважила вона, під час гострої стадії карантину суди призупиняли діяльність, проте в Україні цю практику не застосовували. Тож судді та прокурори під час карантину зобов’язані здійснювати покладені на них державою повноваження.

«Адвокати і громадяни повністю підпадають під карантинні обмеження, які були впроваджені законом від 13 квітня і низкою постанов Кабінету Міністрів. Таким чином, в одному судовому процесі є дві категорії учасників – ті, які не мають карантинних обмежень, і ті, до яких вони застосовуються повною мірою. І ми на сьогодні не координуємося», – зазначила Голова НААУ.

Така ситуація, за її оцінкою, безпосередньо впливає на можливості захисту прав громадян.

«Якщо ми живемо в умовах пандемії, то маємо визнати існування колізії між правами людини і карантинними обмеженнями цих прав. Обов’язок людини і адвоката з’явитися на виклик у справі до суду подекуди суперечить обмеженням, які накладають на нас держава і уряд» – підкреслила Лідія Ізовітова.

При цьому вона звернула увагу на той факт, що держава за рахунок бюджету забезпечує засобами медичного захисту суддів, водночас адвокатура як недержавний інститут такої допомоги не отримує. Лише після звернення НААУ до Кабінету Міністрів Мін’юст ініціював зміни до постанови КМУ, завдяки яким адвокати безоплатної правової допомоги можуть розраховувати на покриття витрат на засоби безпеки з бюджетних коштів. «Однак вони – тільки частина адвокатської спільноти. Тобто навіть у питаннях забезпечення захистом адвокати поставлені у дискримінаційні умови порівняно з іншими інституціями, які належать до системи правосуддя», – наголосила Лідія Ізовітова.

 Вища рада правосуддя