Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Андрій Овсієнко: Кадровий голод у судах знижує рівень доступу громадян до правосуддя

05 серпня 2020, 14:03

«Оцінюючи наслідки реформ, які відбувалися у судовій системі в останні роки, у першу чергу ми маємо визначити – як ці реформи відобразилися на доступі громадян до правосуддя», – заявив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи на VІII Міжнародному судово-юридичному форумі, який відкрився у середу, 5 серпня 2020 року, у Києві.

Сутність будь-якої, у тому числі і судової, реформи визначають її передумови і наслідки, зауважив Андрій Овсієнко, додавши: «Передумови, або певний стан суспільних відносин, закладають основу майбутньої реформи, визначають її потребу, мету, зміст, строки впровадження. Натомість наслідки реформи є індикатором її ефективності». За останні десять років, нагадав Голова ВРП, судова система України була піддана трьом реформам. Безумовно, кожна з них, на його думку, мала свої передумови, однак найбільш показовими є наслідки кожної з таких реформ.

Ці наслідки, за його словами, можна оцінити в конкретних цифрах. З 7295 штатних суддівських посад в судах різних юрисдикцій та інстанцій вакантними є понад 2000, повідомив Андрій Овсієнко. У двох судах не здійснюється правосуддя через відсутність у них діючих суддів з повноваженнями. 97 судів працюють в умовах заповнення штатних суддівських посад на 50 і менше відсотків. Майже 2300 суддів не завершили проходження процедури кваліфікаційного оцінювання.

«Події останніх п’яти років яскраво показали, що, втративши в результаті невпинного реформування судової системи понад 2500 діючих суддів, держава спромоглася заповнити існуючі вакансії менш ніш на 10 %, хоча потреба у суддях є надзвичайно гострою з огляду на постійне зростання судового навантаження, і як наслідок – збільшення строків розгляду справ, а отже погіршення в цілому доступу до правосуддя», – наголосив Голова ВРП.

Наведені цифри, на його думку, дають можливість оцінити поточний стан судової системи і ті проблеми, які в ній існують з огляду на її перманентне реформування.

Ситуація ускладнена тим, що Законом України 193-ІХ було припинено роботу одного з ключових органів суддівського врядування – Вищої кваліфікаційної комісії суддів. До сьогодні, незважаючи на вжиті Вищою радою правосуддя вичерпні заходи, нова ВККСУ не створена, зауважив Андрій Овсієнко. Відповідно незавершеними залишаються розпочаті процедури кваліфікаційного оцінювання понад 2000 суддів, конкурсні процедури на заміщення вакантних посад у судах різних інстанцій та юрисдикцій, не можуть бути розпочаті нові процедури добору та конкурсного заповнення існуючих суддівських вакансій.

Кадрова криза в судові владі, на переконання Голови ВРП, впливає на сам процес правосуддя, на доступ громадян до правосуддя. Постійне зростання судового навантаження відображається на строках розгляду справ, на якості їхнього розгляду та на багатьох інших чинниках, які визначають право на справедливий суд. «А справедливий суд – це насамперед ефективний суд», – наголосив Андрій Овсієнко.

Як повідомлялося, 5–6 серпня 2020 року в Києві відбувається VІII Міжнародний судово-юридичний форум, організований Вищою радою правосуддя спільно з видавництвом «Юридическая практика».

Захід покликаний стати майданчиком для експертних дискусій та обміну думками суддів, адвокатів, прокурорів, представників юридичного бізнесу, органів влади, відомих науковців, вітчизняних і міжнародних фахівців.

Упродовж двох днів учасники Форуму обговорять головні здобутки судової реформи і подальші кроки в цьому напрямі та знайдуть відповіді на питання:

- як на судовій владі позначились зміни законодавства у сфері правосуддя, що відбувались в останні роки?

- які наслідки матиме втілення пропозицій щодо реформування судової системи, які лунали останнім часом?

- як підвищити рівень доступу до правосуддя громадян?

- якими мають бути першочергові кроки для подолання кадрового дефіциту в судах?

- чи реально прискорити впровадження в Україні онлайн-правосуддя?

У перший день в роботі Форуму беруть участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Лариса Швецова, суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська, суддя Верховного Суду України Іван Міщенко, секретар Судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська, народний депутат України Тарас Тарасенко, суддя Господарського суду Луганської області Олена Фонова, суддя Господарського суду міста Києва Тетяна Васильченко, суддя Київського апеляційного суду Олена Лапчевська та інші.

Вища рада правосуддя