Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Схвалення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки у редакції, запропонованій НАЗК, порушить конституційний принцип верховенства права в Україні

20 липня 2020, 15:47

Схвалення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки у редакції, запропонованій Національним агентством з питань запобігання корупції, порушить конституційний принцип верховенства права в Україні та поставить під загрозу безумовність дії вітчизняної публічної влади в межах території України. Такого висновку дійшли судді Запорізького окружного адміністративного суду, проаналізувавши проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки.

«Залишається незрозумілим, які саме аргументи (офіційні документи, соціологічні дослідження тощо) покладені в основу безапеляційного твердження НАЗК про існування корупції у сфері справедливого суду українського суспільства», – зауважують судді Запорізького окружного адміністративного суду в листі, надісланому до Вищої ради правосуддя, яка ініціювала обговорення проєкту Антикорупційної стратегії серед суддівської та професійної спільноти.

На думку суддів Запорізького окружного адміністративного суду, у разі недоведеності існування об’єктивних чинників соціальної обумовленості реформування судової гілки влади відповідні законодавчі ініціативи НАЗК є категорично неприйнятними. «Вважаємо, що підрозділ 3.1 «Справедливий суд» розділу ІІІ «Запобігання корупції у пріоритетних сферах» Антикорупційної стратегії спрямований не стільки на боротьбу з корупцією у сфері правосуддя, скільки на переформатування самої системи судоустрою України», – наголошують судді.

Як повідомлялося раніше, Вища рада правосуддя на засіданні 10 липня розглянула надісланий до ВРП Національним агентством з питань запобігання корупції проєкт Антикорупційної стратегії на 20202024 роки в частині розділу «Справедливий суд» та затвердила попередню позицію ВРП щодо цього проєкту.

ВРП дійшла висновку, що положення проєкту Антикорупційної стратегії на 20202024 роки, які стосуються запобігання корупції у судовій владі, не відповідають цілям та завданням діяльності НАЗК, суперечать його повноваженням та нормам Конституції України і чинного законодавства.

Вища рада правосуддя вирішила надіслати попередню позицію ВРП щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки до Національного агентства з питань запобігання корупції та Кабінету Міністрів України. Крім того, Рада ініціювала обговорення проєкту Антикорупційної стратегії серед суддівської та професійної спільноти.

Рішення Вищої ради правосуддя від 10 липня 2020 року № 2098/0/15-20 «Про затвердження попередньої позиції Вищої ради правосуддя щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки»