Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП призначила членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

01 червня 2023, 12:59

Вища рада правосуддя 1 червня 2023 року призначила повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу. Це дозволить проводити добір суддів на понад дві тисячі вакантних посад, а також завершити кваліфікаційне оцінювання суддів.

Формування ВККС є однією з головних цілей, визначених Президентом України у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки. Адже від цього рішення залежить збереження Україною статусу країни кандидата на вступ до ЄС та успіх подальших перемовин щодо повноправного членства України в Європейському Союзі.

«Відновлення роботи ВККС – значний крок для відновлення довіри наших громадян до суддівської гілки влади. Ми всі розуміємо, що без доступу до правосуддя неможливій сталий і демократичний розвиток держави.  Перед оновленим складом ВККС стоїть багато викликів, які необхідно вирішувати» - зауважив голова ВРП Григорій Усик.

Повноваження попереднього складу ВККСУ були припинені з 16 жовтня 2019 року у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

За результатами проведених співбесід з рекомендованими Конкурсною комісією з добору кандидатів на посади членів ВККСУ 32 кандидатами на зайняття посади члена ВККСУ ВРП призначила 16 членів Комісії.

Вісім призначено з числа суддів та суддів у відставці.

Усвідомлюючи значення питання призначення членів ВККСУ для суспільства, судової гілки влади та довіри до ВРП, голосування за кожного кандидата здійснювалося відкрито – шляхом підняття руки, відповідно до затверджених напередодні змін до Регламенту ВРП. Волевиявлення члена ВРП також зафіксовано в протоколі відомостей голосування.

«Будь-яка реформа, яка потребує корінних змін це тривалий процес, її результати можуть бути непомітними відразу, а проявитися лише згодом. ВРП має показувати приклад. І якщо навіть із маленьких наших кроків почне зростати відсоток довіри, це буде позитив, який можна продовжити та закріпити» - резюмував Григорій Усик.

Довідково. Відповідно до Методики, затвердженої Радою, кандидат на посаду члена ВККСУ вважається таким, що відповідає критерію доброчесності, якщо він є незалежним, чесним, неупередженим, непідкупним, сумлінним, дотримується етичних норм та демонструє бездоганну поведінку у професійній діяльності та особистому житті, а також якщо відсутні сумніви в законності джерел походження його майна, відповідності рівня життя кандидата або членів його сім’ї задекларованим доходам, відповідності способу життя кандидата його статусу. Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів ВККСУ передала до ВРП сформований перелік кандидатів, які за результатами конкурсу вона визнала такими, що відповідають критеріям доброчесності та професійної компетенції.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя