Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко взяв участь у засіданні Проєктної ради Ініціативи «Модельні суди»

11 вересня 2020, 15:29

Метою заходу було обговорення поточного стану реалізації Ініціативи «Модельні суди» та презентація посібника «Особиста безпека суддів та працівників апарату суду». Також учасники засідання підбили підсумки навчального курсу «Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду» та узагальнили результати впровадження волонтерських сервісів у судах. Значна увага була приділена перспективам розширення Ініціативи «Модельні суди» у 2021–2022 роках.

Виступаючи з вітальним словом, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко відзначив, що навіть попередній аналіз зробленого в межах Ініціативи «Модельні суди» свідчить про її результативність. Це, за його словами, дає підстави прогнозувати, що на своєму завершальному етапі проєкт врахує всі найкращі напрацювання, рекомендації та побажання і відповідатиме тим очікуванням, які на нього покладаються. Андрій Овсієнко також зауважив, що великий прогрес у реалізації цього проєкту відбувається завдяки професійності та єдності команди, яка працює над ним.

«Безумовно, ми очікуємо, що буде поглиблена реалізація цього проєкту, практична реалізація вже напрацьованих та, можливо, нових ідей. І саме практичне втілення цього проєкту дасть можливість показати, що наша ідея і концепція є цілком можливою для реалізації на практиці, що ми зможемо показати, що той модельний суд, який має відповідати кращим світовим та європейським тенденціям розвитку та функціонування судової установи, можливо створити в Україні в тих умовах, які наразі існують», – сказав Андрій Овсієнко.

Своєю чергою, Голова Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що в умовах значного недофінансування судової системи будь-яка допомога міжнародних партнерів для України є вкрай важливою. А народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини Тарас Тарасенко зауважив, що надання якісних судових послуг можливе виключно у разі створення комфортних умов праці для усіх співробітників судової установи. Гарантією створення таких умов, на його думку, може бути закріплення стандартів, напрацьованих у межах цього проєкту, на рівні підзаконних актів.

В засіданні Проєктної ради взяли участь голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Служби судової охорони Валерій Бондар та експерти Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice».

До відома:

У 2018 році Проєкт Європейського Союзу «Право-Justice» запропонував Ініціативу «Модельні суди», яка полягає у впровадженні низки нововведень (модельних рішень) у пілотних судах (6 судів) по всій Україні.

Мета Ініціативи «Модельні суди» полягає у вдосконаленні системи організації роботи судів, що передбачає покращення обслуговування відвідувачів суду та надання судових послуг, підвищення якості роботи із вразливими групами населення, які звертаються до суду, підвищення безпеки суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, а також пілотне випробування інших сучасних ініціатив.

У межах Ініціативи уніфіковано стандарти обслуговування клієнтів та судового адміністрування за прикладом сучасних практик європейських країн. Для ефективної координації впровадження Ініціативи було створено Проєктну раду за участю представників Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, пілотних судів та громадськості.

В результаті спільної роботи Проєктом ЄС було підготовлено методичні рекомендації (посібник), які містять поради щодо покращення функціонування суду; підґрунтя для подальших робіт, пов’язаних із реконструкцією, перебудовою та/або переплануванням, утриманням приміщень судів або побудовою нових приміщень; стандарти, які сприятимуть високоякісному розвитку мережі судів та загальній гармонізації робочих процесів та процедур, які впроваджуються у судах.

Переглянути галерею

 

Вища рада правосуддя