Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ТААС розповів про особливості роботи суду в умовах карантину

15 квітня 2020, 16:54

З 16 березня 2020 року Третій апеляційний адміністративний суд вніс певні зміни в режим роботи суду під час карантину в Україні. Про це 15 квітня 2020 року під час конференції розповів заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров.

«Всі обмеження, які діють у нашому суді та інших державних установах, вимушені і направлені лише на те, аби зберегти здоров’я не лише громадян, учасників судових процесів, але й працівників суду. Проте робота суду продовжується, працівники ходять на роботу, виконують свої звичні обов’язки, судді також кожного дня на робочому місці, вони продовжують розглядати справи, але тепер в письмовому провадженні», - зазначив суддя та заступник голови ТААС Андрій Суховаров.

За словами судді у звичайний день, до введення всеукраїнського карантину, до Третього апеляційного адміністративного суду щодня приходило до 100 людей, а якщо взяти ще всіх працівників суду, а їх більше 150, то виходить, що у приміщенні суду одночасно знаходились більше 200 осіб, а це у випадку нинішньої ситуації з Covid-19 ризик для всіх присутніх у суді людей.

«Через це ми були вимушені обмежити відвідування суду громадянами. Зараз у суді припинили особистий прийом громадян керівництвом суду та ввели заборону на відвідування установи. Таким чином, учасники судового процесу поки що не можуть увійти до будівлі Третього апеляційного адміністративного суду. Але це тимчасові заходи і як тільки уряд скасує карантин, то суд повернеться до свого звичного режиму роботи і сторони знову зможуть приходити на засідання», - розповів суддя.

На сьогоднішній день сторони, які все ж хочуть, аби їх справи розглядалися за їх участю, то вони можуть подати клопотання про перенесення дати розгляду справи на час, коли завершиться карантин в Україні. Якщо ж таке клопотання до суду не надходило, то справу розглядають у письмовому провадженні без сторін і судді виносять рішення по тим документам, які сторони надіслали до суду у визначений для цього термін.

Подати заяви, клопотання чи інші документи до Третього апеляційного адміністративного суду можна у будь-який день:

  • поштою на адресу – вул. Василя Жуковського, 23, м. Дніпро, 49005;
  • за допомогою електронної пошти – inbox@3aa.court.gov.ua;
  • через електронні форми «Звернення громадян» та «Запит на отримання публічної інформації»;
  • за допомогою сервісу «Електронний суд»;
  • через скриньку, яка розташована на першому поверсі суду.

Крім того, сторони мають можливість брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції. Для цього необхідно мати електронний цифровий підпис та зареєструватися в спеціальній системі на сайті Судової влади України.

«Вже після реєстрації в робочому кабінеті на сайті Судової влади України, сторона має право подати клопотання про розгляд справи в режимі відеоконференції. Проте тут є одна особливість. Для того, аби суд призначив справу в режимі відеоконференції недостатньо заяви лише однієї сторони, потрібна ще заява від іншої сторони, або ж згода на проведення. Якщо ж такої згоди немає, то суд позбавлений можливості призначати справу в режимі відеоконференції, оскільки це порушує права іншої сторони», - пояснив Андрій Суховаров.

Повний запис прес-конференції можна подивитися нижче або за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=f-aCUYdj4ig.