Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ВАКС роз’яснила причини зміни запобіжного заходу екс-заступнику міністра з питань окупованих територій

10 лютого 2020, 16:50

30 січня 2020 року слідча суддя Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання захисту та змінила запобіжний захід колишньому заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 28 частиною третьою статті 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).

У серпні 2019 року підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який неодноразово продовжувався. Стаття 201 КПК України передбачає право особи, до якої застосовано запобіжний захід, звертатись з клопотанням про зміну цього запобіжного заходу. Така можливість надається особі для забезпечення її права на перегляд матеріально-правових і процесуальних умов тримання під вартою, які, з погляду Європейської конвенції, є суттєвими для забезпечення «законності» позбавлення свободи.

Слідча суддя встановила, що досі існують вагомі підстави для обґрунтованої підозри. Оскільки обставини не змінилися, ризик переховування від органів досудового розслідування та суду, та ризик незаконного впливу на свідків, іншого підозрюваного у кримінальному провадженні, залишилися. Слідча суддя також дослідила доцільність застосування до підозрюваного на відповідному етапі кримінального провадження запобіжного заходу саме у вигляді тримання під вартою. За конкретних обставин даної справи слідча суддя звернула увагу на те, що тримання під вартою є найсуворішим запобіжним заходом, а тому, з урахуванням тривалості тримання під вартою підозрюваного, його стану здоров’я, відсутності нових обставин, які виправдовують подальше тримання під вартою, а також перебування на утриманні трьох дітей (багатодітної сім’ї) у підозрюваного, цей захід не є пропорційним. При чому, оскільки ризики не зменшилися, постановлено встановити інший запобіжний захід на час досудового розслідування. Він дозволить забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов’язків, оскільки це є основною метою застосування запобіжного заходу, а не покарання особи, вина якої не доведена.

За результатами розгляду клопотання слідча суддя вирішила змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, із забороною підозрюваному залишати житло та покладенням на нього додаткових обов’язків прибувати до детектива, прокурора або суду за кожним їх викликом та вимогою; утриматися від спілкування з іншим підозрюваним, свідками, зокрема, службовими особами Київської міської державної адміністрації, Міністерства культури України, Українського державного інституту культурної спадщини; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

Нагадаємо, ексзаступника міністра та його помічника підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за частиною третьою статті 369-2 Кримінального кодексу України. За версією слідства, підозрювані вимагали понад 1 мільйон доларів США за надання певних послуг.

Згідно з частиною першою статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За повідомленням прес-служби суду