Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позивачка через суд реалізувала право на спадщину майна, отриманого у вже ліквідованому колгоспі "Зоря комунізму"  

05 лютого 2020, 11:41

Позивачка звернулась до суду з позовом до Волочиської міської об'єднаної територіальної громади в особі Волочиської міської ради про звільнення успадкованого майна з-під арешту.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначила, що 18.04.2018 померла її мати. Після смерті матері відкрилася спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок із надвірними будівлями, що знаходиться по вул. Штеменка в с. Бальківці Волочиського району Хмельницької області.

Вказане житло було придбане її батьками, тому після смерті батька позивачки, матір успадкувала частку в спільному майні подружжя. Позивач вказала, що оскільки батьки були членами колгоспу «Зоря комунізму», для придбання зазначеного житлового будинку відповідно до договору купівлі-продажу від 15.03.1990, їм було надано грошову позику даним підприємством, про що було укладено угоду б/н від 02.03.1990. Протягом 1990-1991 років батьки працювали в колгоспі «Зоря комунізму» і грошові кошти були сплачені позичальнику у повному обсязі, шляхом щомісячного утримання із їх заробітної плати.

Під час оформлення спадкового майна позивач дізналася, що житловий будинок з надвірними будівлями по вул. Штеменка в с. Бальківці Волочиського району Хмельницької області знаходиться під забороною відчуження, обтяжувач: колгосп «Зоря комунізму». Таким чином, кошти на придбання житлового будинку спадкодавці виплатили у повному обсязі, однак обтяження колгоспом «Зоря комунізму» на підставі угоди б/н від 02.03.1990 припинено не було, у зв’язку з реорганізацією даного сільськогосподарського підприємства та в подальшому банкрутства і ліквідації.

У зв’язку з наведеним, позивачка просить суд зняти арешт та заборону відчуження накладену на підставі угоди б/н від 02.03.1990, з вищевказаного житлового будинку з надвірними будівлями.

Судом встановлено, що накладена Волочиською державною нотаріальною конторою, на підставі угоди 02.03.1990 колгоспу «Зоря комунізму», заборона (арешт) на майно обмежує права спадкоємця  позивачки і іншим чином, окрім як, через звернення до суду із позовом, захистити їх немає можливості, так як юридична особа – кредитор ліквідована.

Суд був переконаний, що ситуація коли обмежується конституційне право особи вільно володіти та розпоряджатися належною їй власністю - є неприпустимою і порушує ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. А тому порушене право позивача підлягає судовому захисту.

Таким чином, аналізуючи вищевикладене, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості, справедливості та пропорційності суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог позивачки.

Суд постановив, позов до Волочиської міської об'єднаної територіальної громади в особі Волочиської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Волочиська державна нотаріальна контора Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області про звільнення успадкованого майна з-під арешту – задовольнити.

Знято заборону відчуження накладену на підставі угоди б/н від 02.03.1990, обтяжувач – колгосп «Зоря комунізму», з житлового будинку з надвірними будівлями, розташованого по вул. Штеменка, в с. Бальківці Волочиського району Хмельницької області, що належав батькові позивачки, який помер 05.05.2011.

 

За повідомленням прес-служби суду