Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд апеляційної інстанції повернув матері дітей

04 лютого 2020, 13:11

У Рівненському апеляційному суді відбувся розгляд апеляційної скарги громадянки Р. на рішення місцевого суду від 23 жовтня 2019 року про позбавлення її батьківських прав. Суд апеляційної інстанції попередив жінку про необхідність змінити ставлення до виховання дітей.

Суд апеляційної інстанції у ході судового розгляду з’ясував, що 44-річна громадянка Р. є одинокою матір’ю 2-х неповнолітніх дітей: 2011 та 2015 років народження. Орган опіки та піклування Рівненської райдержадміністрації став ініціатором звернення до суду з позовом про позбавлення жінки батьківських прав. Мотивуючи позовну заяву тим, що матір систематично ухиляється від виконання батьківських обов’язків, зловживає спиртними напоями, не створює належних умов для розвитку та проживання дітей, систематично притягувалася до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

23 жовтня 2019 року рішенням Рівненського районного суду позов Органу опіки і піклування Рівненської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав було задоволено. Громадянку Р. позбавлено батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей, яких передано Органу опіки і піклування Рівненської райдержадміністрації.

Рішення місцевого суду жінка оскаржила в Рівненському апеляційному суді. В апеляційній скарзі звертала увагу на те, що має постійну роботу, отримує допомогу від держави як малозабезпечена сім’я та намагається виконувати будь-яку роботу з метою заробітку коштів для утримання дітей. Просила скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Суд апеляційної інстанції на підставі належним чином оцінених доказів прийшов до висновку про те, що позбавлення матері батьківських прав відносно дітей за відсутності її умисної винної поведінки щодо ухилення від виховання дітей та свідомого нехтування своїми обов’язками, є крайнім заходом впливу, необхідність застосування якого за обставин цієї справи не доведено. Не погодилася колегія суддів і з рішенням Органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення жінки батьківських прав, які не зуміли належним чином обґрунтувати, що позбавлення батьківських прав відповідатиме найкращим інтересам дітей.

Зважаючи на це, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційну скаргу громадянки Р. задовольнив, рішення Рівненського районного суду від 23 жовтня 2019 року скасував.

Суд апеляційної інстанції відмовив у задоволенні позову Органу опіки та піклування Рівненської райдержадміністрації — про позбавлення батьківських прав.

Суд попередив матір про необхідність змінити ставлення до виховання неповнолітніх дітей та на їх матеріальне утримання.

За повідомленням прес-служби суду