Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Орджонікідзевський районний суд спростовує вдруге публікацію видання «Стрела ua.com»

03 лютого 2020, 17:06

Незважаючи на роз’яснення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя представникам ЗМІ щодо поширення недостовірної інформації інтернет-сайтом «Стрела ua.com» про розгляд слідчими суддями Крамаренко І.А. та Макаровим В.О. матеріалів кримінального провадження, вищезазначене видання знов вдалось до грубого порушення Кодексу журналістської етики, розмістивши другу публікацію з вказаного питання із назвою: «До Орджонікідзевського районного суду. Відповідь на розповсюджену прес центром інформацію».

Перед здійсненням цієї публікації вказане видання так і не звернулось до прес-служби суду за отриманням будь-якої інформації щодо розгляду матеріалів слідчими суддями Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя у кримінальному провадженні за підозрою громадянина Б. у вчиненні кримінальних правопорушень в сфері службової діяльності, що призвело до повторного розповсюдження недостовірної інформації.

Систематичність публікацій вказаного видання із необ’єктивним висвітленням цього провадження може свідчити лише про «замовний» характер даного матеріалу та його розповсюдження з метою створення виключно негативного уявлення у громадян щодо діяльності судової гілки влади.

Суд звертає увагу, що під час підготовки спростування попередньої публікації даного видання пресслужбою суду були ретельно перевірені всі викладені у ній факти. При цьому, саме опублікована судом інформація спиралась на конкретні обставини розгляду матеріалів слідчими суддями. Натомість, автори публікації, використовуючи ресурси сайту «Стрела ua.com», оприлюднюючи частини певних процесуальних документів, намагаються перекрутити дійсні факти та офіційну інформацію суду, а також вдаються до непроцесуальних форм отримання відомостей у кримінальному провадженні, зазначаючи, що суд має надати певні документи у розпорядження цього видання, що суперечить вимогам кримінального процесуального законодавства.

Наголошуємо, що повна та достовірна інформація у цьому провадженні була надана судом в публікації від 28 січня 2020 року (https://og.zp.court.gov.ua/sud0818/press-centre/news/875788/), а тому, враховуючи відмову видання «Стрела ua.com» спростувати поширену ними недостовірну інформацію, усі подальші публікації цього інтернет-сайту про обставини розгляду кримінального провадження за обвинуваченням громадянина Б., який триває і на даний час, окремо роз’яснюватися та спростовуватися судом не будуть.

Також, з метою оцінки дій журналістів вказаного інтернет-видання в контексті дотримання вимог Кодексу журналістської етики, суд залишає за собою право звернутись до Комісії з журналістської етики з відповідною скаргою.

За повідомленням прес-служби суду