Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя поскаржився до ВРП на тиск з боку НАБУ у справі, розгляд якої ще не завершено

03 лютого 2020, 16:38

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Макарівського районного суду Київської області, голови суду Тандира Олексія Віталійовича про втручання у його професійну діяльність.

Суддя повідомляє, що у його провадженні перебуває цивільна справа за позовом про стягнення боргу за договором позики.

Ухвалою суду від 5 грудня 2019 року відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 21 січня 2020 року.

Ухвалою суду від 6 грудня 2019 року задоволено заяву про забезпечення позову та застосовано заходи забезпечення позову у даній справі.

8 січня 2020 року вказана цивільна справа разом із апеляційною скаргою на вказані ухвали суду направлена до Київського апеляційного суду для їх перегляду в апеляційному порядку. За даними Єдиного реєстру судових рішень провадження апеляційним судом станом на 23 січня 2020 року ще не відкрито.

23 січня 2020 року в першій половині дня на номер телефону приймальні голови суду надійшов дзвінок, за яким особа, яка назвала себе детективом 2 відділу першого підрозділу головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України, запросила до телефону суддю Макарівського районного суду Київської області Тандира Олексія Віталійовича. Після цього вказана особа повідомила, що Тандиру О.В. слід з’явитися до Національного антикорупційного бюро для надання письмових пояснень за фактом ухвалення рішень у зазначеній справі, зокрема і про забезпечення позову, для вирішення питання про відкриття кримінального провадження за статтею 375 Кримінального кодексу України за ухвалення неправосудного рішення за заявою

Нормами КПК України не передбачено отримання будь-яких пояснень, а тим більше від судді стосовно справи, яка перебуває у його провадженні та розгляд якої триває, щодо наявності чи відсутності підстав для внесення відомостей до ЄРДР про вчинення злочину – наголосив суддя.

«За таких обставин звернення до Національного антикорупційного бюро із заявою про вчинення мною як суддею кримінального правопорушення за ст. 375 КК України до перегляду в установленому процесуальним законодавством порядку судових рішень, та поки справа перебуває у моєму провадженні і її розгляд не завершено, вважаю втручанням у здійснення правосуддя та тиском на мене з метою ухвалення відповідних судових рішень у майбутньому, - зазначає суддя Макарівського районного суду Київської області Тандир О.В. - Також вважаю звернення до мене особи, яка назвала себе детективом другого відділу першого підрозділу головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро із запрошенням мене як судді Макарівського районного суду Київської області до Національного антикорупційного бюро для надання письмових пояснень по факту ухвалення рішень у справі, зокрема і про забезпечення позову, для вирішення питання відкриття кримінального провадження за ст. 375 Кримінального кодексу України також втручанням у здійснення правосуддя та тиском, оскільки надання таких пояснень не передбачено чинним законодавством».

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України