Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водії міського пасажирського транспорту мають право на пільгові пенсії за віком

24 жовтня 2019, 15:39

Правова позиція Тернопільського апеляційного суду

Питання призначення пільгової пенсії за віком для водіїв, які здійснюють міські пасажирські перевезення, є актуальним не лише для водіїв Тернопільської області. Щоб на схилі літ не довелось відстоювати свої права в суді, вимагайте від роботодавця чітко зазначати у трудовій книжці вашу посаду та умови праці.

На розгляді Тернопільського апеляційного суду перебувала апеляційна скарга ТзОВ “Менс-Авто” на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 14 травня 2019 року в цивільній справі № 607/11465/17 за позовом Ярослава К. до ПАТ “Тернопільське АТП — 16127”, ТзОВ “Менс-Авто” про зобов'язання надати уточнюючу довідку для підтвердження наявного трудового стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно з пунктом "з" частини першої статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року №1788-XII “Про пенсійне забезпечення” право на пенсію за віком на пільгових умовах мають водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв), незалежно від останнього місця роботи, після досягнення ними 55 років і при стажі роботи не менше 30 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше 12 років 6 місяців.

Відповідно до статті 62 Закону України “Про пенсійне забезпечення” основним документом, що засвідчує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

На практиці роботодавці, які працюють у сфері надання послуз із міських пасажирських перевезень, у трудових книжках водіїв та в наказах про призначення на роботу не вказують характер роботи, яку буде виконувати водій, внаслідок цього виникають судові спори, громадяни несуть судові витрати (сплачують судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 768 грн. 40 коп.).

Таким чином, водії міського пасажирського транспорту, які бажають отримати пенсію за віком на пільгових умовах, через відсутність належного оформлення їх трудових договорів про роботу на посаді водія автобуса з міських пасажирських перевезень не зможуть отримати вказану пенсію.

З повним текстом ухвали Тернопільського апеляційного суду можна ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/84317416

 

За повідомленням прес-служби суду