Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява Броварського міськрайонного суду щодо неналежних дії працівників конвойної служби

21 жовтня 2019, 14:40

17 жовтня 2019 року у конвойному приміщенні Броварського міськрайонного суду Київської області спецпідрозділом Національної поліції України були затримані працівники конвойної служби, які за даними слідчого управління ГУ НП в Київській області вчиняли протиправні дії під час конвоювання обвинувачених (підсудних) до приміщення суду.

З приводу даного інциденту вважаємо за необхідне повідомити наступне. Приміщення для розміщення особового складу варти та камери для утримання обвинувачених (підсудних) розміщені на підвальному поверсі будинку суду. Маршрут конвоювання обвинувачених (підсудних) від спецавтомобіля до камер, розташованих на підвальному поверсі, здійснюється через окремий вхід до суду, є ізольованим і закритим для сторонніх осіб. У зв’язку з цим працівники суду не мають доступу до конвойного приміщення. Також в суді відсутні камери відеоспостереження.

Наразі Броварський міськрайонний суд Київської області не забезпечений охороною підрозділів Національної поліції України. Нагадаємо, що у вересні 2019 року голова Чорнобаївського районного суду Черкаської області змушений був скликати позачергові збори суддів для вирішення питання про призначення перевірки дій працівників конвойної служби, які доставляли до цього суду підсудних для участі у судовому засіданні. Підставою перевірки став вирок Придніпровського районного суду м. Черкаси стосовно раніше засудженого чоловіка за зберігання наркотичних засобів, засудженого за ті ж дії повторно. Відповідно до вироку суду чоловік знайшов наркотики у вбиральні Чорнобаївського районного суду Черкаської області і перевіз у своєму тілі до ДП «Черкаський слідчий ізолятор».

Інцидент стався у квітні 2019 року. Відповідно до Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, охорону обвинувачених (підсудних) засуджених під час судових засідань та перебування їх у суді здійснюють підрозділи Національної гвардії України та органи внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ України, які забезпечили конвоювання. У ході перевірки було з’ясовано, що конвойна служба порушивши інструкцію вивела засуджених до приміщення вбиральні на вулиці, де чоловік і отримав наркотики.

За результатом перевірки працівниками апарату суду вжито додаткових заходів щодо запобігання потраплянню сторонніх осіб до приміщення та на прилеглу територію суду.

 

За повідомленням прес-служби суду