Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт смерті жінки на тимчасово окупованій території України

21 жовтня 2019, 11:34

Ленінським районним судом м. Миколаєва ухвалено рішення та задоволено заяву громадян про встановлення факту смерті їх родички, громадянки П. на тимчасово окупованій території України.

Заявники зазначили, що 04.09.2017 у м. Феодосія Автономної Республіки Крим померла громадянка П. З метою державної реєстрації смерті вони звернулися до Інгульського відділу ДРАЦС, але отримали відмову, оскільки поданий ними медичний документ не зазначений в переліку документів, які є підставою для проведення державної реєстрації смерті згідно статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Встановлення факту смерті громадянки П. заявникам необхідно для отримання свідоцтва про смерть та оформлення спадкових прав на майно.

Суд вважав за можливе застосувати загальні принципи («Намібійські винятки»), сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, в контексті оцінки документів про смерть особи, виданих закладами, що знаходяться на окупованій території, як доказів, а тому приходить до висновку, що факт смерті громадянки П., яка настала 04.09.2017, на тимчасово окупованій території України - у м. Феодосія Автономної Республіки Крим є доведеним та підлягає встановленню, а тому заява підлягає задоволенню.

З інформацією щодо повного тексту рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 489/5159/19). 

Зазначимо, що рішення суду ще на набрало законної сили.

 

За повідомленням прес-служби суду