Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила повернути подання заступника Генерального прокурора Кізя С.М. про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Татькова В.І.

22 серпня 2019, 17:21

Вища рада правосуддя 22 серпня 2019 року розглянула подання заступника Генерального прокурора Кізя Сергія Миколайовича про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Татькова Віктора Івановича.

У розгляді зазначеного питання взяли участь представник Генеральної прокуратури – прокурор другого відділу процесуального керівництва управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України Сергій Новіков та представник судді Вищого господарського суду України Татькова В.І. – адвокат Павло Попков (на фото).

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха повідомив, що подання заступника Генерального прокурора Кізя С.М. мотивовано тим, що слідчим управлінням спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 14 лютого 2017 року за підозрою Татькова В.І. у вчиненні злочинів, передбачених частиною четвертою статті 190, частиною третьою статті 209, частиною першою статті 255, частиною четвертою статті 368, частиною п’ятою статті 27, частиною другою статті 375, частиною другою статті 376, частиною другою статті 376-1 Кримінального кодексу України.

17 жовтня 2016 року та 2 жовтня 2018 року Татькову В.І. повідомлено про підозру у вчиненні зазначених злочинів.

На думку заступника Генерального прокурора Кізя С.М., оскільки Татьков В.І. підозрюється у грубому порушенні вимог Конституції України, інших законів України, вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, а також беручи до уваги, що ці правопорушення створили в очах громадян негативне враження безладу і безкарності у системі органів судової влади, що є виключним випадком, стосовно підозрюваного Татькова В.І. слід обрати винятковий запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України.

Під час розгляду подання заступника Генерального прокурора Володимир Говоруха зауважив, що вимоги до подання про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом врегульовано статтею 58 Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Зокрема, частиною третьою вказаної статті передбачено, що подання повинно бути вмотивованим, містити конкретні факти і докази, що підтверджують вчинення суддею суспільно небезпечного діяння, визначеного КК України, обґрунтування необхідності такого затримання (утримання). Подання, що не відповідає вимогам цієї статті, Вища рада правосуддя вмотивованим рішенням повертає Генеральному прокурору або його заступнику.

Водночас під час обговорення доповідач наголосив, що подання заступника Генерального прокурора Кізя С.М. взагалі не містить конкретних фактів, як і не містить жодних доказів, що підтверджують вчинення суддею Татьковим В.І. суспільно небезпечного діяння.

Представник судді адвокат Павло Попков зазначив, що метою цього подання до ВРП є намагання виправити допущені раніше порушення національного законодавства за рахунок Вищої ради правосуддя.

«Відповідно до статті 2 Європейської конвенції про видачу правопорушників видача правопорушників може здійснюватися виключно на підставі вироку про позбавлення волі або постанови про утримання під вартою. Втім,Генеральна прокуратура ще 19 квітня 2019 року звернулась до Федерального міністерства юстиції Республіки Австрія із запитом про екстрадицію В.Татькова всупереч вимогам кримінального законодавства, адже на момент направлення запиту ухвали про тримання під вартою В.Татькова не існувало»,–  зазначив захисник під час засідання.

Вища рада правосуддя ухвалила подання заступника Генерального прокурора Кізя Сергія Миколайовича про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України Татькова Віктора Івановича повернути.

 

Прес-центр судової влади України