Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягувати людей до адмінвідповідальності мають право лише уповноважені на це органи та посадові особи, - суд скасував постанову інспектора патрульної поліції

21 серпня 2019, 17:45

20 серпня 2019 року Скадовський районний суд Херсонської області розглянув адміністративний позов на постанову інспектора патрульної поліції, яким на позивача  накладено стягнення у вигляді штрафу за безпідставну відмову від передбаченого законом пільгового перевезення громадян (частина сьома статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Позивач  звернулися до суду з позовом, в якому просив скасувати зазначену постанову, винесену 23.07.2019 інспектором сектору реагування патрульної поліції № 2 Скадовського відділення Новокаховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області, оскільки вважав її винесеною не уповноваженою особою та за відсутності доказів вчинення ним правопорушення.

Суд дослідивши всі матеріали та обставини справи скасував постанову інспектора патрульної поліції та закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Своє рішення суд обґрунтував тим, що обов’язковою умовою притягнення особи до адміністративної відповідальності є наявність події і складу адміністративного правопорушення, що доводиться шляхом надання доказів. Однак, відповідачем не надано суду жодних доказів, які б відтворили подію адміністративного правопорушення та встановили вину особи у його вчиненні.

Крім того, законом визначено, що справи про адміністративні правопорушення, зв’язані з порушенням правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, правил користування автомобільним транспортом та електротранспортом розглядають органи автомобільного транспорту та електротранспорту (тролейбус, трамвай). Розглядати справи та накладати стягнення від їх імені на автомобільному транспорті мають право:

- керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники;

- керівник територіального органу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники;

- керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери (статті 229 КУпАП).

Тобто інспектор сектору реагування патрульної поліції № 2 Скадовського відділення Новокаховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області не був уповноважений на те, щоб складати оскаржувану постанову та накладати стягнення.

«Оскільки оскаржувана постанова винесена особою, яка не наділена повноваженнями розглядати справи про адміністративні правопорушення зазначеної категорії, вина позивача не доведена належними та допустимими доказами, оскаржувана постанова про притягнення особи до адміністративної відповідальності підлягає скасуванню, а справа про адміністративне правопорушення закриттю», - зазначено в рішенні суду.

Наразі рішення суду не набрало чинності, на нього може бути подана апеляція протягом 10 днів з дня його проголошення.

З текстом рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи – 663/2308/19.

 

За повідомленням прес-служби суду