Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виплата вартості частини майна при виході учасника з ТОВ не є підставою для відмови у виплаті затверджених дивідендів

14 серпня 2018, 14:32

Учасник, який вийшов з ТОВ, звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ про стягнення дивідендів, інфляційних втрат та 3% річних. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач був учасником ТОВ станом на дату прийняття зборами учасників товариства рішення про виплату дивідендів, проте зобов’язання щодо виплати дивідендів не було виконано товариством.

Товариство заперечує тим, що на момент судового розгляду позивач вийшов зі складу учасників ТОВ та втратив право на отримання дивідендів, однак набув право на отримання вартості частини майна товариства.

Рішенням господарського суду у задоволені позову відмовлено. Постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено. Колегія суддів Касаційного господарського суду погодилася з позицією апеляційного господарського суду, акцентуючи увагу на такому.

Прийняття загальними зборами ТОВ рішення про виплату дивідендів надає учаснику, на користь якого таке рішення прийняте, "законне очікування", що йому будуть такі дивіденди виплачені. Невиплата товариством таких дивідендів прирівнюється до порушення права учасника на мирне володіння майном (рішення ЄСПЛ у справах "Брумареску проти Румунії" (п. 74), "Пономарьов проти України" (п. 43), "Агрокомплекс проти України" (п. 166).

Право на отримання дивідендів мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів.

Виплата вартості частини майна товариства, пропорційної частці учасника у статутному капіталі у зв’язку з його  виходом з товариства не є підставою для відмови у виплаті дивідендів, щодо виділення яких було прийняте рішення загальних зборів учасників ТОВ  на час його участі в товаристві.

З огляду на період прострочення виконання ТОВ свого зобов'язання зі сплати дивідендів, стягненню підлягають також 3 % річних та інфляційні втрати.

 

З повним текстом постанови КГС ВС у справі № 908/660/17 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/74378042.

 

За повідомленням прес-служби суду