Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Рішення судів мають бути зрозумілими, ефективними і такими, що підлягають виконанню», – суддя ВС Лариса Рогач  

23 червня 2018, 18:00

22 червня 2018 року проект Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» спільно з Міністерством юстиції України розпочали серію експертних обговорень. Перший захід присвячений виконанню судових рішень зобов’язального характеру.

Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина навів приклади скарг, які стали предметом звернення до ЄСПЛ, і зазначив, що справи ЄСПЛ «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України» охоплюють, зокрема, питання, пов’язані з  виконанням рішень зобов’язального характеру.

Павло Пушкар, начальник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, наголосив, що відповідальність за виконання судових рішень лежить на державі, а та її функція, яка має автоматично виконуватися, працює некоректно. Отже, доступ до правосуддя блокується шляхом невиконання або неналежного виконання судових рішень.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач зауважила, що питання щодо невиконання судових рішень необхідно розглядати в комплексі. Причинами цього негативного явища, яке не сприяє довірі до суду та до державної влади загалом, є і положення законодавства, які впливають на ефективність виконання рішень, і недоліки судової практики та діяльності державних виконавців. Рішення судів мають бути зрозумілими, ефективними і такими, що підлягають виконанню. В сучасних реаліях судам недостатньо застосовувати формальний підхід під час розгляду справ, а судове рішення має бути не тільки декларацією, яку не можна виконати.

Аналізуючи судову практику Великої Палати ВС та судів нижчих рівнів, суддя звернула увагу, що проблемні аспекти виконання судових рішень можуть закладатися на різних етапах: звернення до суду та судового розгляду заяви, виконання рішення і після того, як особа не змогла реалізувати право на доступ до правосуддя на національному рівні та звернулася до ЄСПЛ. Та навіть ці рішення держава не завжди виконує. Такі системні проблеми були констатовані рішенням ЄСПЛ у справі «Бурмич та інші проти України». Тому у світлі згаданих питань необхідно розробити механізм, який би дав змогу вирішити ситуацію, що склалася.

Керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли навів статистичні дані розгляду справ у Верховному Суді, зазначивши, що однією з найчисленніших категорій справ, які розглядає Велика Палата ВС, є юрисдикційні спори. Коли йдеться про правову визначеність, існує потреба підготовки огляду судової практики Великої Палати, над чим працюють в апараті Суду. Це допоможе судам нижчих рівнів та юридичній спільноті аналізувати тенденції і спрямувати судову практику в правильне русло.

Про стандарти Ради Європи та кращі практики країн-членів щодо виконання рішень зобов’язального характеру говорили магістрат, генеральний секретар Міжнародного союзу магістратів, міжнародний експерт Ради Європи з питань виконання судових рішень Метью Шардон та міжнародний експерт Ради Європи з питань виконання рішень ЄСПЛ Ліліан Апостол.

Перед учасниками виступили Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, керівник проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Андрій Кавакін та голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович. Взяли участь в експертному обговоренні і представники органів державної влади, міжнародних і громадських організацій, фахівці у галузі права та експерти Ради Європи.

За результатами проведеного заходу буде підготовлено підсумковий документ з пропозиціями щодо внесення змін до національного законодавства, вдосконалення судової практики та діяльності державних виконавців з метою повного виконання рішень ЄСПЛ у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України».

 

За повідомленням прес-служби суду