Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю апеляційного суду Київської області Ігнатченко Н.В. тимчасово, строком на один місяць, відсторонено від здійснення правосуддя

27 квітня 2018, 09:59

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що до Вищої ради правосуддя 22 березня 2018 року надійшло подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді апеляційного суду Київської області Ігнатченко Ніни Володимирівни від здійснення правосуддя на підставі частини першої статті 68 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Дисциплінарну справу стосовно судді Ігнатченко Н.В. відкрито за дисциплінарною скаргою Капліна С.М.  від 2 лютого 2017 року щодо неправомірних, на його думку, дій цієї судді під час розгляду цивільної справи за позовом групи осіб до Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення про визнання протиправним та скасування наказу.

У скарзі Каплін С.М. зазначав, що 1 лютого 2017 року в першій половині дня, до початку судового засідання у вказаній справі, йому на мобільний телефон зателефонувала суддя апеляційного суду Київської області Ігнатченко Н.В., яка під час розмови намагалася вплинути на нього з метою недопущення його до участі у справі як представника третьої особи – професійної спілки Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, мотивуючи це тим, що вказана професійна спілка не є стороною у справі. На думку автора скарги, таким чином суддя фактично озвучила своє ставлення до справи, що є недопустимим.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 5 лютого 2018 року № 326/2дп/15-18 суддю апеляційного суду Київської області Ігнатченко Ніну Володимирівну притягнуто до дисциплінарної відповідальності на підставі пункту 3 частини першої статті 106 Закону України  «Про судоустрій і статус суддів» та застосовано до неї дисциплінарне стягнення, передбачене пунктом 4 частини першої статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя на один місяць з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань дотримання суддівської етики та стандартів поведінки та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді. Зазначене рішення не оскаржувалося.

«Дисциплінарне провадження щодо судді Ігнатченко Н.В. здійснено згідно з передбаченою чинним законодавством процедурою. Рішення про притягнення судді Ігнатченко Н.В. до дисциплінарної відповідальності ухвалено Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя в межах визначених законом повноважень», – зазначив Ігор Бенедисюк.

Вища рада правосуддя ухвалила подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя задовольнити; тимчасово, строком на один місяць, відсторонити суддю апеляційного суду Київської області Ігнатченко Ніну Володимирівну від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань дотримання суддівської етики та стандартів поведінки та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження нею здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею апеляційного суду Київської області Ігнатченко Ніною Володимирівною підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Прес-центр судової влади України