Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запорукою громадської довіри до суду є належне відправлення правосуддя

25 квітня 2018, 14:59

19-20 квітня 2018 року відбулася  конференція «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду», організована програмою USAID «Нове правосуддя» спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

Від Апеляційного суду Херсонської області участь у заході взяли голова суду Олександр Коровайко та суддя-спікер Інна Литвиненко.

Метою зустрічі було визначення ключових елементів, які формують сприйняття громадськістю судової влади, та їх впливу на рівень довіри до суду, обговорення засобів побудови ефективної комунікації судів з громадськістю, а також вироблення рекомендацій щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти.

Для обговорення досвіду успішних комунікаційних стратегій та використання інших способів відновлення довіри громадян до суду до участі в конференції як спікери були запрошені найкращі вітчизняні та міжнародні експерти.

Загалом, серед запрошених були представники органів суддівського врядування та самоврядування, правничих шкіл, аналітичних центрів, професійних правничих організацій, ЗМІ, а також архітектори, експерти з комунікацій, представники міжнародних організацій.

З привітаннями до учасників звернулися керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт, які наголосили на важливості довіри громадян до судової влади для  розбудови демократичного суспільства.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, вітаючи учасників, зазначив, що відновлення довіри до судової влади було головним завданням проведення судової реформи і з цією метою, зокрема, ВРП та іншими органами судової влади було багато зроблено для того, щоб запровадити такі механізми, які б в подальшому унеможливлювали зниження цих стандартів.  

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила із доповіддю на тему «Довіра до суду та сприйняття громадськістю судової влади», в якій підкреслила, що у Верховному Суді ключовими напрямками, які будуть підвищувати рівень довіри до судової системи, визначено якість рішень судів, поведінка суддів, адміністративна складова судових процесів та комунікація із суспільством.

В перший день конференції вітчизняні та міжнародні експерти висвітлили низку питань, зокрема, щодо факторів, які впливають на рівень довіри суспільства до суду, та ролі взаємодії судів та ЗМІ в контексті формування певного сприйняття громадськістю судової влади та її репутації в суспільстві, ознайомили із досвідом США та Великобританії щодо застосування стратегій з управління репутацією судів, використання візуальних засобів комунікації з метою впливу на довіру громадськості до судової влади тощо. Також було обговорено особливості використання можливостей соціальних медіа для підвищення рівня відкритості та прозорості судової влади.

            

Протягом другого дня роботи конференції було обговорено питання символізму суддівського вбрання –мантії,  її роль і значення для сприйняття громадськістю судової влади та її представників, а також презентовано зразки суддівських мантій з України та інших країн.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук під час своєї доповіді «Судова мантія як символ судової влади» зазначив, що на сьогодні питанням  етичних аспектів правосуддя науковцями та юристами-практиками приділяється недостатньо уваги, а  культура носіння, виготовлення мантії, ставлення до мантії також належним чином не розвинуті.

Віктор Міку, Голова Вищої Ради Магістратури Молдови, суддя Верховного Суду Молдови також розповів про історичний шлях становлення та особливості суддівського вбрання, ознайомив з мантією прокурора в Республіці Молдова.

Крім того, учасники зустрічі  обговорили питання архітектури будівель судів в Україні з урахуванням стандартів їх будівництва, а також ознайомилися з досвідом інноваційних рішень в судовому будівництві з практики США та країн Європи.

Окрема увага була приділена питанням впливу емоцій на ефективність роботи судді при відправленні правосуддя та їх ролі у формуванні сприйняття суддів громадянами під час судових засідань і при взаємодії суддів зі ЗМІ, особливостям керування емоціями публіки під час слухання справ та спілкуванню зі сторонами.

 

Використано матеріали Програми USAID «Нове правосуддя»: https://newjustice.org.ua/uk/.

 

За повідомленням прес-служби суду