Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо так званого «стрілка з «Белліні» повернуто прокурору для усунення недоліків

23 квітня 2018, 16:12

Ухвалою Київського районного суду м.Одеси від 02 лютого 2018 року було задоволено  клопотання захисника про повернення обвинувального акту відносно Андрієвського В.В., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 296, ч.1 ст.122, ч.1 ст. 125, ч.1 ст.121, п.п.1,5,7 ч.2  ст.115, ч.1 ст.358 КК України, прокурору, як такого, що не відповідає вимогам кримінального процесуального закону.

Підставою для повернення обвинувального акту відносно Андрієвського В.В. прокурору, відповідно до ухвали Київського районного суду м.Одеси, з’явилась невідповідність зазначеного процесуального документа вимогам ст.291 КПК України, а саме відсутність викладення фактичних обставин та формулювання обвинувачення,  яке було висунуте Андрієвському В.В., окремо по кожному з інкримінованих кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, що Андрієвський В.В. обвинувачується в тому, що він 09 грудня 2012 року приблизно о 01 годині 50 хвилин, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та діючи з хуліганських спонукань, здійснив 3 постріли з нарізного карабіну «Вулкан-ТК» по фасадній частині кафе-бару «Белліні», розташованого по вул. Рішельєвській, 64 у м.Одесі, в результаті чого сторонній особі було спричинено вогнепальне поранення, яке є тілесним ушкодженням середньої тяжкості. Далі Андрієвський В.В., діючи з хуліганських спонукань увійшов до приміщення кафе-бару «Белліні» де, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи можливість настання суспільно-небезпечних наслідків та свідомо допускаючи їх настання, незважаючи на велику кількість відвідувачів кафе, відкрив неприцільну стрілянину, здійснивши 8 пострілів. В результаті дій Андрієвського В.В. двоє людей були вбити, одна людина зазнала тяжких тілесних ушкоджень, та ще одна – легких тілесних ушкоджень.      

Будучи незгодним з ухвалою Київського районного суду м.Одеси, прокурор подав апеляційну скаргу, у якій поставив питання про скасування зазначеної  ухвали в зв’язку з її невідповідності вимогам закону.

Розглянувши апеляційну скаргу прокурора, апеляційний суд прийшов до висновку про необхідність змінення ухвали Київського районного суду м.Одеси, з виключенням з її мотивувальної частини посилання на відсутність викладення в обвинувальному акті фактичних обставин кримінальних правопорушень, що інкримінуються підозрюваному Андрієвському В.В.

Одночасно апеляційним судом була встановлена наявність в обвинувальному акті обставин,які мають статус доказів та мають надаватися суду прокурором лише на відповідній стадії судового провадження для підтвердження фактичних обставин кримінального правопорушення.

За таких обставин апеляційний суд Одеської області дійшов до висновків про необхідність доповнення мотивувальної частини ухвали Київського районного суду м.Одеси вказівкою на зазначені недоліки, як на підстави для повернення обвинувального акту прокурору з метою приведення його у  відповідність до вимог ст. 291 Кримінального процесуального кодексу України.  

Пошук процесуальних документів по даному кримінальному провадженню можливо здійснити в Єдиному Державному реєстрі судових рішень за № 520/11885/17.

За повідомленням прес-служби суду