Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Костопільський райсуд Рівненської області відвідали школярі

18 квітня 2018, 17:29

         На прохання дирекції Костопільської ЗОШ № 3 І-ІІІ ступенів в Костопільському районному суді проведено зустріч з учнями 4-Б класу.

 24 допитливих школярі на чолі зі своє вчителькою Левицькою Іриною Василівною відвідали наш суд.

Зустріла їх заступник керівника апарату суду Ірина Шулім, яка коротко інструктувала  їх по правилах поводження в суді, розповіла про суддівський корпус суду, які справи розглядає Костопільський районний суд, про відкритість суду та доступ до правосуддя. Повідомила, що зустріч буде проходити в залі судових засідань №1 де розглядаються кримінальні провадження, а проводитиме її Лілія Грипіч, яка більше тринадцяти років працює в Костопільському районному суді на посаді судді.

І тут до залу засідань, де проходить захід, входить суддя. Діти з подихом піднімаються та вітаються. З дозволу судді всі сіли.

Лілія Грипіч радо зустріла школярів та повідомила, що розповість їм про свою роботу на посаді судді та відповість на всі їх запитання.

І тут почались запитання ….. Маленьких допитливих школярів цікавить все: скільки є кодексів?, для чого потрібен суд?, чи можуть діти звернутись до суду?, з якого віку можуть ув’язнити неповнолітнього?, чи можна відшкодувати кошти за спалену хату?, скільки коштів можна витрачати дітям і чи можна мати кишенькові гроші?, хто такий прокурор і його обов’язки?, які вони мають права та обов’язки?, які злочини, зазвичай, вчиняють неповнолітні?, яка заробітна плата судді?, та багато інших.

Суддя в посмішкою в доступній формі відповідала на поставлені маленькими школярами запитання. Також зауважила, що за їхні протиправні дії відповідатимуть їх батьки, тому застерігла не вчиняти негативних проступків, поважати честь і гідність інших, бути ввічливими, гарно навчатись, щоб отримати гідну професію.

Вкінці зустрічі, як це вже стало традицією, маленькі школярі з радістю приміряли на себе мантію та нагрудний знак судді, подякували за приємно проведений час та пообіцяли знову відвідати наш суд щоб отримати нові знання та емоції.

Такі зустрічі, які проводить суд, є корисними не тільки для маленьких відвідувачів, а й і для суду, оскільки, зміцнюють довіру громадян до суду та змінюють уявлення про суд не тільки як на каральний орган,  ой про установу, де можна відновити справедливість та законність.                                                                  

За повідомленням прес-служби суду