Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини

22 лютого 2018, 19:02

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга К. на ухвалу судді Київського районного суду м.Одеси від 02 жовтня 2017 року про повернення позовної заяви, з посиланням на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, в якій відповідач ставить питання про скасування ухвали суду та направлення справи до суду першої інстанції для продовження судового розгляду.

Відповідно до матеріалів справи, у вересні 2017 року К. звернулась до суду з позовом до Одеської обласної кредитної спілки «Вітязь» про визнання договору застави припиненим у зв’язку з його виконанням. Предметом застави є квартира по вул. Люстдорфська дор. в м.Одесі.

Згідно з ч.1 ст.114 ЦПК України (в редакції Закону, що діяла станом на час розгляду справи судом першої інстанції) позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Оскільки предметом позову К. є нерухоме майно, а саме, квартира по вул. Люстдорфська дор. в м.Одесі, що знаходиться у Київському районі м.Одеси та відноситься за підсудністю до Київського районного суду м.Одеси, тому правових підстав для повернення позовної заяви немає.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу К., колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області ухвалила апеляційну скаргу задовольнити, направити цивільну справу до того ж суду першої інстанції для продовження розгляду щодо вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/11695/17.

 

                                                                                              За повідомленням прес-служби суду