Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду зустрілася з представниками Асоціації правників України

22 лютого 2018, 18:08

21 лютого 2018 року відбулася робоча зустріч із суддею Верховного Суду  Ганною Вронською, організована спільно Комітетом з корпоративного права та фондового ринку та Комітетом з процесуального права Асоціації правників України.

Перша частина зустрічі була присвячена обговоренню процесуальних питань, пов'язаних з касаційним переглядом справ Верховним Судом. Так, учасники зустрічі обговорили розподіл повноважень між колегією та палатами, межі розгляду справ, зміну підходів до формату рішень Верховного Суду, порядок систематизація судової практики Верховним Судом, формат та межі застосування постанов пленумів вищих спеціалізованих судів та позицій Верховного Суду України.

У другій частині заходу учасники обговорили практику розгляду корпоративних спорів, яка вже сформувалася у Касаційному господарському суді. Зокрема, Ганна Вронська звернула увагу присутніх на те, що сформована правова позиція щодо того, чи підвідомчі господарським судам спори між ОСББ та його членами. Суддя зазначила, що відносини між співвласниками багатоквартирного будинку та ОСББ не є корпоративними. Відповідно, спір між ними не є корпоративним та не належить до юрисдикції господарських судів.

Також суддя Верховного Суду навела сформовану правову позицію щодо умов виплати дивідендів: з прийняттям товариством рішення про виплату дивідендів та встановленням у такому рішенні строків проведення розрахунків з учасником (акціонером) у товариства виникає обов’язок виплати дивідендів без будь-яких додаткових умов у встановлений у рішенні загальних зборів строк.

Суддя ВС навела й деякі статистичні дані щодо розгляду корпоративних спорів. При цьому спікер звернула особливу увагу на те, що у 11 постановах сформовані правові позиції щодо вирішення корпоративних спорів.
Ганна Вронська повідомила, що робочі зустрічі із суддями Верховного Суду стануть регулярними.

 

За повідомленням прес-служби суду