Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постановлено вирок миколаївському пенсіонеру, обвинуваченому в жорстокому вбивстві своєї знайомої

15 квітня 2024, 14:24

У Центральному районному суді м. Миколаєва постановлено вирок місцевому мешканцю, обвинуваченому у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого пунктом 4 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю).

Судом встановлено, що наприкінці серпня 2023 року обвинувачений взяв з собою продукти харчування і пляшку горілки та прийшов до своєї 45-річної знайомої, яка мешкала в одному з садових товариств Миколаєва.

Після того, як вони вжили алкоголь, чоловік виявив зникнення грошей, які були в його кишені. Він запідозрив у крадіжці свою знайому, яка свою причетність заперечувала, внаслідок чого у них виникла сварка.

В подальшому, підозрюваний наніс жінці кілька ударів область голови дерев’яною ніжкою від стільця, після чого зв’язав останню та прив’язав до батареї опалення в одній з кімнат будинку і продовжив наносити удари в область голови двома ніжками від стільця, які утримував в обох руках.

Згодом, чоловік пішов до свого місця мешкання, взяв там кувалду та скотч і повернувся до оселі своєї знайомої, де заклеїв рот останній та наніс їй чотири удари кувалдою в область голови. Внаслідок отриманих травм жінка померла.

Під час розгляду обвинувачений визнав свою провину, повідомив, що загибла дійсно забрала в нього гроші, коли він спав, проте видала їх місцезнаходження після того, як він наніс їй кілька ударів дерев’яною ніжкою від стільця. Водночас, це його не зупинило від продовження побиття, хоча остання просила її відпустити. Вбити жінку, за словами обвинуваченого, йому наказав «голос в голові».

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд, серед іншого, врахував особливу жорстокість, з якою було вчинене вбивство, враховуючи, що жінка впродовж всього часу залишалась у свідомості і відчувала окрім фізичного болю, ще й психічний, від усвідомлення наміру обвинуваченого позбавити її життя, відсутності можливості чинити опір та повільно очикуючи настання смерті.

Також суд дійшов висновку про відсутність щирого каяття з боку обвинуваченого, який пояснив, що до вчинення злочину його спонукали «уявні голоси в голові», із поведінки останнього в судовому засідання не вбачається відповідного критичного та осудного ставлення до скоєного.

За результатами розгляду, суд ухвалив визнати обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого пунктом 4 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у виді 11 років 6 місяців позбавлення волі.