Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КГС ВС визначив особливості розрахунку об’єму протранспортованого природного газу у випадку втрати зв'язку з вузлом обліку газу внаслідок ведення бойових дій

15 квітня 2024, 12:05

У випадках втрати зв'язку з вузлом обліку газу, внаслідок чого відповідні вимірювання стали неможливими, зокрема через проведення бойових дій у регіоні, визначення обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи здійснюється оператором у порядку, передбаченому положеннями гл. 4 розд. III Кодексу газотранспортної системи, тобто за даними попередніх трьох аналогічних періодів.

На це вказав Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду.

За обставинами цієї справи, позивач (як замовник) і відповідач (як оператор) уклали договір транспортування природного газу. При цьому погодили, що один із комерційних вузлів обліку газу встановлено у ГРС Волноваха.

Після вторгнення рф відповідач продовжив надавати позивачеві послуги із транспортування природного газу, проте внаслідок бойових дій з 28 лютого 2022 року зв’язок з ГРС Волноваха було втрачено, відповідно, оператор не отримував з нього даних щодо обліку газу.

На цій підставі відповідач із 1 березня 2022 року до 24 травня 2022 року передавав на інформаційну платформу значення добового обсягу природного газу, переданого через ГРС Волноваха, у кількості газової доби 27 лютого 2022 року.

Позивач же наполягав, що об'єм протранспортованого природного газу в цьому випадку мав визначатися за даними попередніх трьох аналогічних періодів, як це передбачено приписами п. 6 гл. 4 розд. III Кодексу ГТС, у зв’язку з чим звернувся до суду з позовом про зобов'язання відповідача змінити на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи інформацію про обсяги протранспортованого природного газу по ГРС Волноваха за березень, квітень, травень 2022 року.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову з підстав обрання позивачем неналежного та неефективного способу захисту. Натомість апеляційний господарський суд позов задовольнив, визнавши обраний позивачем спосіб захисту належним і погодившись із доводами позивача по суті спору.

КГС ВС зазначив, що згідно з наказом Міністерства енергетики України від 4 березня 2022 року № 101 «Про вжиття тимчасових запобіжних заходів» відповідача зобов’язано здійснювати транспортування природного газу і забезпечувати передачу природного газу до газорозподільних мереж та мереж прямих споживачів для подальшого забезпечення газопостачання споживачів України незалежно від наявності / відсутності можливості здійснення приладового (інструментального) обліку природного газу у відповідних точках виходу з газотранспортної системи (підпункт 1.1). В разі тимчасової несправності або виведення комерційного вузла обліку з експлуатації у точках виходу з газотранспортної системи – здійснювати визначення обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи в порядку, визначеному положеннями гл. 4 розд. III Кодексу ГТС (підпункт 1.2).

У гл. 4 розд. III Кодексу ГТС урегульовано порядок ведення обліку газу в разі тимчасової несправності або виведення комерційного ВОГ (ПВВГ) з експлуатації.

Положеннями пунктів 1–5 гл. 4 розд. III Кодексу ГТС передбачено, що комерційний ВОГ (ПВВГ) може тимчасово бути виведений з експлуатації на період проведення повірки, перевірки, капітального, поточного ремонту, ліквідації аварійних ситуацій або технічного обслуговування.

При виведенні з експлуатації комерційних ВОГ (ПВВГ) кількість поданого газу за звітний період визначається за показами дублюючих обчислювачів / коректорів або дублюючих ВОГ (у разі їх введення в експлуатацію), а за їх відсутності – відповідно до пунктів 4–6 цієї глави.

Пунктом 6 гл. 4 розд. III Кодексу ГТС  встановлено, що якщо вимірювання не проводились терміном більше трьох діб, обсяг газу визначається за даними попередніх трьох аналогічних періодів або технічною угодою.

Звідси КГС ВС дійшов висновку, що в разі тимчасової несправності або виведення комерційного вузла обліку з експлуатації у точках виходу з газотранспортної системи визначення обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи здійснюється оператором в порядку, передбаченому положеннями гл. 4 розд. III Кодексу ГТС. При цьому цей порядок застосовується і у випадках втрати зв’язку з вузлом обліку газу, внаслідок чого відповідні вимірювання стали неможливими, в тому числі через проведення бойових дій у регіоні.

Оскільки з установлених обставин цього спору вбачається, що в період із 1 березня 2022 року по 24 травня 2022 року вимірювання ВОГ Волноваха взагалі не проводились, у штатному режимі він не працював, Верховний Суд погодився з висновком апеляційного господарського суду про те, що об'єм протранспортованого природного газу в цьому випадку мав визначатися за правилами, передбаченими п. 6 гл. 4 розд. III Кодексу ГТС, тобто за даними попередніх трьох аналогічних періодів.

Постанова КГС ВС від 13 березня 2024 року у справі № 910/9529/22 – https://reyestr.court.gov.ua/Review/117656889.

Верховний Суд