Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вироки ексурядовцю та двом його спільникам

21 березня 2024, 15:36
Вінницький міський суд Вінницької області ухвалив вирок громадянину України за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 111 (Державна зрада) частиною 1 статті 111-2 (Пособництво державі-агресору), частиною 2 статті 28, частиною 1 статті 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, а також громадянину України за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України та громадянину рф за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 28, частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України.
⠀ㅤ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Судом встановлено, що двоє із обвинувачених, будучи громадянами України, перебуваючи на тимчасово окупованій території АР Крим, поділяючи погляди політичного та військового керівництва країни-агресора щодо необхідності проведення так званої «спеціальної військової операції на території України», надавали допомогу їм шляхом реалізації й підтримки рішень та дій держави-агресора, а також її окупаційних адміністрацій, організовуючи діяльність так званих «військово-цивільних адміністрацій», до того ж один із обвинувачених, будучи «радником голови Запорізької ВЦА», продовжував надавати методичну та практичну допомогу державі-агресору. Також на виконання рішень окупаційної влади країни-агресора про впровадження на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей російських стандартів освіти, діючи у змові, обвинувачені долучились до процесу організації семінару «Нові стандарти освіти та навчання», з метою надання практичної допомоги керівникам органів управління освіти задля переходу закладів освіти на нові стандарти навчання.
 
Окрім цього, один із обвинувачених вступив у злочинну змову з громадянином рф, який є заступником так званого «постійного представника глави чеченської республіки на території АР Крим». Надалі обвинувачені, шляхом здійснення залякування разом із невстановленими особами, а також військовослужбовцями рф, прибули до складів підприємств у Запорізькій області, де незаконно із погрозами застосування вогнепальної зброї, відкрито заволоділи сільськогосподарською технікою, документацією та печатками підприємств. В подальшому, організувавши вивезення вказаної техніки на тимчасово окуповану територію АР Крим.
 
Таким чином, обвинувачені, вчинили протиправні умисні дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України.⠀⠀⠀⠀⠀
ㅤ ⠀⠀
За результатами судового розгляду суд визнав винними: одного із обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та призначив йому покарання у виді 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на п’ятнадцять років та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна в дохід держави; іншого із обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 1 ст. 111-2 КК України та призначив йому покарання у виді 12 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на п’ятнадцять років та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна в дохід держави; та громадянина рф у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та призначив йому покарання у виді 12 років позбавлення волі.
⠀⠀⠀⠀
Наразі вирок ще не набрав законної сили.
⠀⠀⠀⠀
Довідково:
частина 2 статті 111 КК України - Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України чинені в умовах воєнного стану (караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна).
 
частина 1 статті 111-2 КК України - Умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора (караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
 
частина 1 статті 438 КК України - Жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій (караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років).⠀
 
Вінницький міський суд Вінницької області