Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розв’язання системних проблем у сфері застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту може бути вирішене лише шляхом прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України

17 лютого 2012, 18:55

На цьому наголошувалось у виступах під час спільного засідання Ради суддів України та ради суддів загальних судів 17 лютого цього року, на якому підбито підсумки вивчення стану організації діяльності загальних судів при обранні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на стадії досудового слідства та додержання строків розгляду кримінальних справ, за якими підсудні тримаються під вартою, з огляду на вимоги Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини.


Вивчення відповідної судової практики було проведено відповідно до звернення Президента України від 16 вересня 2011 року, в якому запропоновано Генеральному прокурору України, Міністру внутрішніх справ України, Голові Служби безпеки України, Голові Державної податкової служби України, а також голові Ради суддів України та голові ради суддів загальних судів вжити заходів щодо забезпечення відповідно до європейських стандартів конституційних прав громадян, які тримаються під вартою. Вивчення здійснювалось у апеляційних і загальних судах м. Києва, АР Крим, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Сумської та Харківської областей.


Голова Ради суддів України, Перший заступник Голови Верховного Суду України Ярослав Романюк, виступаючи на зібранні, зауважив, що відповідно до рішення Ради суддів України та ради суддів загальних судів проаналізовано такі питання: якість та обґрунтованість подань органів досудового слідства та прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою; практика розгляду судами цих подань; оперативність розгляду судами справ, за якими особи тримаються під вартою понад 6 місяців; організація роботи судів щодо підвищення оперативності та якості розгляду справ цієї категорії.


За результатами вивчення визначено проблемні питання судової практики та сформульовано пропозиції щодо їх вирішення, а також заходи, які належить вжити з метою усунення виявлених недоліків.


«Реформування кримінального процесуального законодавства, зокрема процедури застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, є неодмінною складовою та важливим кроком на шляху виконання Україною її зобов’язань перед Радою Європи», – наголосив Я. Романюк.


Водночас, зауважив очільник Ради суддів України, крім модернізації законодавства, істотного поліпшення потребує також якість його застосування і судами, й органами досудового слідства та прокурорами, у роботі яких під час здійснення вивчення виявлено суттєві недоліки.


Зокрема, потребує поліпшення якість та обґрунтованість подань органів досудового слідства та прокурорів про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою. І в непоодиноких випадках, констатував Я. Романюк, необґрунтованість таких подань механічно переноситься в судові рішення щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою.


Голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик у своїй доповіді підкреслив, що під час вивчення судової практики рада суддів загальних судів дійшла аналогічних висновків. Павло Гвоздик, у свою чергу, також наголосив на необхідності докорінного реформування кримінального процесуального законодавства, концепція якого повинна ґрунтуватися на міжнародно-правових стандартах.


Обговорювана проблема, зауважив Голова Верховного Суду України Петро Пилипчук, є надзвичайно важливою, оскільки безпосередньо пов’язана із захистом прав та свобод людини в Україні. Тож розглядати її потрібно комплексно й, зокрема, у площині законодавчого забезпечення. Необхідно, переконаний Петро Пилипчук, крім взяття під варту та підписки про невиїзд  більш широко застосовувати  такий запобіжний захід як звільнення під заставу і запровадити такі заходи як домашній арешт і передача обвинуваченого під нагляд міліції.


У свою чергу, виступаючи перед учасниками засідання, Радник Президента України – керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов зазначив, що сьогодні 15 громадян України очікують судових рішень у слідчому ізоляторі понад 8 років. На його думку, виправити ситуацію, що склалася, допоможе прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України. Андрій Портнов висвітлив учасникам спільного засідання основні новели проекту кодексу, спрямовані на вирішення проблем судочинства у сфері застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Він також повідомив про позитивні наслідки прийняття закону щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності.


У засіданні взяли участь народні депутати України Валерій Бондик, Віктор Шемчук, Заступник Генерального прокурора України Юрій Ударцов, заступник голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова, судді Верховного Суду України,  заступники голів та судді вищих спеціалізованих судів, голови та судді загальних місцевих та апеляційних судів, представники Міністерства внутрішніх справ України, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, суддя Європейського суду з прав людини у відставці Володимир Буткевич, а також представники громадських організацій, міжнародних проектів.


За підсумками засідання прийнято рішення Ради суддів України, у якому судам надано відповідні рекомендації, а також зроблено висновок про підтримку проекту Кримінального процесуального кодексу України, внесеного Президентом України, як такого, що відповідає міжнародним стандартам у сфері захисту прав людини та спрямованого на вирішення системних проблем судочинства у кримінальних справах.


Рішення органів суддівського самоврядування буде направлено Президентові України Віктору Януковичу та Верховній Раді України.