Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася третя зустріч спільної робочої групи на тему: «Удосконалення процедури добору кандидатів на посаду судді вперше. Кваліфікаційний іспит. Визначення ступеня готовності кандидата на посаду судді здійснювати правосуддя»

01 лютого 2012, 19:14

 1 лютого 2012 року в приміщенні Верховного Суду України, вул. Пилипа Орлика,8, Кловський палац, відбулася третя зустріч спільної робочої групи на тему: «Удосконалення процедури добору кандидатів на посаду судді вперше. Кваліфікаційний іспит. Визначення ступеня готовності кандидата на посаду судді здійснювати правосуддя».

У роботі взяли участь представники Вищої рада юстиції, Міністерства юстиції України, Адміністрації Президента України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України.

Під час засідання було обговорено виконання кандидатом на посаду судді практичного завдання, формування фабули практичного завдання, обсяг матеріалів та даних, що має містити фабула для об‘єктивного виявлення професійних якостей кандидата на посаду судді, особисті та моральні якості кандидата на посаду судді, критерії визначення, дані, що характеризують особу щодо його моральних якостей, методи та способи виявлення особистих та моральних якостей кандидата на посаду судді на стадії складення кваліфікаційного іспиту, етико-деонтологічний блок спеціальної підготовки як етап визначення особистих і моральних якостей, оцінювання виконаного кандидатами на посаду судді практичного завдання, забезпечення об‘єктивності та безсторонності при проведенні оцінювання, удосконалення процедури оцінювання практичного завдання: необхідні критерії оцінювання, встановлення шкали балів при проведення оцінювання, використання «шаблонів» оцінювання при перевірці практичних завдань кандидатів.

Заступник Голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова, коментуючи питання вдосконалення процедури добору кандидатів на посаду судді вперше, відзначила необхідність врегулювання питання зайняття вакантних посад у віддалених та «непопулярних» судах, зокрема, можливо шляхом зниження прохідного балу для кандидатів.

Також було розглянуто питання ознайомлення кандидатів на посаду судді з результатами кваліфікаційного іспиту, оскарження результатів кваліфікаційного іспиту, межі оскарження.