Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Вовчанського районного суду Харківської області про втручання в її професійну діяльність

06 серпня 2021, 15:35

Суддя Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко Інна Володимирівна повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

За інформацією судді, до Вовчанського районного суду Харківської області надійшло клопотання адвоката Ш. про задоволення позову. Під час розкриття конверта працівниками суду було виявлено 400 доларів США, які, на їхню думку, мали вигляд несправжніх. Також у клопотанні зазначено, що адвокат просить суддю І.Сербіненко прийняти «невеличкий дарунок» – 400 доларів США, а у разі винесення рішення на користь позивача, судді буде подаровано 4000 доларів США.

Такі дії адвоката суддя пов’язує зі своєю професійною діяльністю як судді щодо здійснення правосуддя та вважає способом тиску на неї.

За вказаними фактами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Нагадаємо, що незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126, 129 Конституції України, вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється. Згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Також слід зазначити, що адвокат не має права при здійсненні професійної діяльності вдаватися до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству або Правилам адвокатської етики. Зокрема, Правилами адвокатської етики адвокату категорично забороняється використовувати при виконанні доручення клієнта незаконні та неетичні засоби.

Враховуючи, що Ш. є адвокатом і здійснює незалежну професійну діяльність щодо захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги, вона не могла не знати про встановлені законом заборони, а отже, свідоме вчинення таких дій може розглядатися як вплив на суд у будь-який спосіб та вважатися порушенням принципів адвокатської діяльності та грубим порушенням Правил адвокатської етики.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Зважаючи на обставини, про які повідомила суддя Сербіненко І.В., враховуючи, що перевірку вказаних обставин здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею.

Крім цього, ВРП вирішила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області щодо притягнення до встановленої законом відповідальності адвоката Ш. за вчинення дій, що можуть мати ознаки втручання в діяльність судді Вовчанського районного суду Харківської області.

Вища рада правосуддя